Ένα μοντελάκι αγροτικής ανάπτυξης και ανασυγκρότησης υπαίθρου που θα ζηλέψετε - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 18 Μαΐου 2020

Ένα μοντελάκι αγροτικής ανάπτυξης και ανασυγκρότησης υπαίθρου που θα ζηλέψετε



Θα μπορούσαν να γίνουν δεκάδες σχόλια και επισημάνσεις συγκρίνοντας το "μοντελάκι αγροτικής ανάπτυξης και ανασυγκρότησης υπαίθρου" που θα διαβάσετε παρακάτω με τα δικά μας "μοντέλα αγροτικής ανάπτυξης".

Όμως είναι καλύτερα απλά να σας παραθέσουμε όπως είναι την περιγραφή που κάνει η σύμβουλος marketing από τα Τρίκαλα Έλενα Νάμινι, και  για την κτηνοτροφική φάρμα που συνάντησε στη Φινλανδία, όπου βρίσκεται το τελευταίο διάστημα.

 Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι και δραστηριοποιούμενη επαγγελματικά στο κομμάτι της ανάπτυξης αγροτικών επιχειρήσεων, και δη μικρών στη χώρα μας, η εικόνα που μας μεταφέρει η κ. Νάμινι από τη μακρινή Φινλανδία, μόνο χρήσιμη μπορεί να είναι, αν και δύσκολα εφαρμόσιμη σε μια χώρα που δύσκολα προσαρμόζεται και ακολουθεί τα επιτυχημένα μοντέλα, όπου κι αν αυτά ανήκουν .

Η κ Νάμινι περιγράφει όσα είδε σε μια μικρή  φάρμα, στην επαρχία Savo και σε απόσταση 400χλμ, βόρεια του Ελσίνκι, η οποία αναπτύσσεται κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, αλλά αφήνει στους ιδιοκτήτες της ένα καλό εισόδημα και τους δίνει τη δυνατότητα ακόμα και να κάνουν διακοπές. 

Όπως λοιπόν περιγράφει: "Ολόκληρη η περιοχή της επαρχίας εντάσσεται στις βορειότερες παραγωγικές εκτροφές του κόσμου. Οι καλλιέργειες που αναπτύσσονται σε αυτό το γεωγραφικό πλάτος, περιλαμβάνουν μια μικρή επιλογή δημητριακών, λαχανικών, μούρων και χόρτου για σανό. Η καλλιεργητική περίοδος είναι πολύ μικρή, αλλά έντονη, σε εποχή που ο ήλιος δεν δύει ποτέ και με άφθονο νερό στην διάθεσή τους.

Το νεαρό ζευγάρι, η Essa και ο Anu, απολαμβάνουν τον καφέ τους χωρίς να βιάζονται και χωρίς άγχος. Έχουν 50 περίπου αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, αλλά δεν τους πιέζει ο χρόνος για το άρμεγμα.

 Το αυτόματο αρμεκτικό σύστημα φροντίζει για αυτό. Οι αγελάδες προχωρούν μόνες τους στον σταθμό αρμέγματος, όταν θέλουν εκείνες. Το μηχάνημα καθαρίζει τους μαστούς τους αφού τραβήξει το γάλα, λαμβάνει και αξιολογεί τα απαραίτητα δείγματα και παρέχει στην κάθε αγελάδα προγραμματισμένη ποσότητα συμπυκνωμάτων διατροφής.

Η πιο σημαντική συσκευή του νεαρού ζευγαριού είναι ο υπολογιστής τους, που τους προσφέρει, σε πραγματικό χρόνο, όλα τα σχετικά με την υγεία και το προφίλ συμπεριφοράς της κάθε αγελάδας. Έτσι λαμβάνουν πολύτιμα στοιχεία για την αποδοτικότερη διαχείριση των ζώων τους, στοιχεία που αντισταθμίζουν το μειονέκτημα της σύντομης παραγωγικής περιόδου. Πλην αυτού, δίνει και στους ίδιους την δυνατότητα να διαχειρίζονται και να τοποθετούν τον χρόνο τους και σε άλλα ενδιαφέροντα.

Η συγκεκριμένη περιοχή γνώρισε ισχυρή διαρθρωτική αλλαγή τα τελευταία χρόνια, με πρωτοβουλίες της πολιτείας και σε συνεργασία με τους τοπικούς και κλαδικούς φορείς.

 Πριν την αναδιάρθρωση χρήσεων γης και ιδιοκτησιών κράτους – ιδιωτών, περιελάμβανε μικρά αγροκτήματα, μικρότερα από 10 εκτάρια και όλες οι εργασίες γινόντουσαν χειρονακτικά. Σήμερα τα αγροκτήματα της περιοχής είναι γύρω στα 100 εκτάρια το ένα και όλα έχουν στην εκμετάλλευσή τους δασική έκταση, 165 εκτάρια το κάθε ένα, την οποία φροντίζουν κάθε χρόνο, καθαρίζουν, αναδασώνουν και αξιοποιούν την ξυλεία, έχοντας ένα επί πλέον εισόδημα. Όλες δε οι φάρμες είναι εξοπλισμένες με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Το νεαρό ζευγάρι έχει εφαρμόσει όλα τα τεχνολογικά συστήματα στο αγρόκτημά του, με δανεικά χρήματα. Όμως δεν ανησυχούν για την εξόφληση των δανείων τους. Όλα κυλούν με πρόγραμμα. Συγκεντρώνουν το γάλα σε μια δεξαμενή 5.000 λίτρων και το μεταφέρουν σε απόσταση 40 χλμ., μπορούν να καλλιεργούν κτηνοτροφικά σιτηρά και να αξιοποιούν το κομμάτι δάσους που τους ανήκει. Την ξυλεία την πωλούν είτε σε εταιρείες χαρτοπολτού, είτε σε πριονιστήρια, ενώ από το δάσος, το οποίο προκειμένου να παραμείνει παραγωγικό καθαρίζεται και ανανεώνεται κάθε χρόνο, εξοικονομούν και από την εκμετάλλευση των δασικών αποβλήτων. Ο Anu είναι Οικονομολόγος MSc και η Essa Γεωπόνος. Κύριο επάγγελμα αγρότες.

Το ωραιότερο όλων, άγνωστο για τους δικούς μας κτηνοτρόφους, είναι πως για 50 περίπου ημέρες τον χρόνο κάνουν διακοπές! Εχουν δικαίωμα νόμιμης άδειας 24 ημερών τον χρόνο, όπου το αγρόκτημά τους αναλαμβάνει ένας "δημοτικός αναπληρωτής διακοπών", ο οποίος φροντίζει την καθημερινή ρουτίνα του κτήματος όσο οι ιδιοκτήτες κάνουν τις διακοπές τους.

 Πληρώνουν και οι ίδιοι έναν "ιδιωτικό αναπληρωτή διακοπών" για άλλες τόσες ημέρες, οπότε δεν ισχύει αυτό που λέμε στην Ελλάδα "ο κτηνοτρόφος είναι παρών 365 ημέρες τον χρόνο, γιατί τα ζώα δεν μπορούν να περιμένουν".Τα ζώα δεν περιμένουν αλλά και δεν παραπονούνται. Ποιοτική και οργανωμένη ρουτίνα επιθυμούν μόνο"

Σελίδες