Σπάρτο το βουρλοειδές: Ένα όμορφο και μυρωδάτο φυτό με πάμπολλες χρήσεις - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 30 Μαΐου 2020

Σπάρτο το βουρλοειδές: Ένα όμορφο και μυρωδάτο φυτό με πάμπολλες χρήσεις



Το Spartium Junceum ή Σπάρτο το βουρλοειδές το συναντάμε την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού ανθισμένο να γεμίζει με το έντονο χρώμα του και το ωραίο άρωμα του τους δρόμους.

Είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα θαμνώδη είδη που μπορούμε να βρούμε από πεδινές περιοχές μέχρι και σε ξερά και βραχώδη εδάφη.

Εκείνο που ίσως οι περισσότεροι δε γνωρίζουμε είναι πως διαθέτει ένα πολύ ισχυρό ριζικό σύστημα που βοηθά στο να συγκρατείται το χώμα σε διαβρωμένα εδάφη.
Οι βλαστοί τους χρησιμοποιούνται στην κατασκευή καλαθιών και ψάθινων καπέλων. Επίσης με αυτούς ως πρώτη ύλη μπορούμε να φτιάξουμε σκούπες, κλωστές, σχοινιά ακόμα και ύφασμα  ή χαρτί.

Τα μυρωδάτα άνθη του είναι ερμαφρόδιτα ενώ ο  καρπός του, όταν ωριμάσει, σκορπίζει τους σπόρους του οι οποίοι μπορούν να παραμείνουν βιώσιμη στο έδαφος για περισσότερο από 80 χρόνια.

Τα λουλούδια του έχουν κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή έντονα κίτρινης βαφής. Επίσης το Spartium Junceum έχει φαρμακευτική χρήση λόγω των καρδιοτονωτικών, διουρητικών, καθαρτικών και άλλων ιδιοτήτων του. Ωστόσο τέτοιες χρήσεις χωρίς συμβουλή ειδικών καλό θα ήταν να αποφεύγονται.

Επειδή πρόκειται για ένα όμορφο φυτό στις μέρες μας καλλιεργείται και ως καλλωπιστικό.












Σελίδες