Καινούργια σοδειά χαρουπόμελου στο κτήμα Καράτζη στο Μελιδοχώρι - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Καινούργια σοδειά χαρουπόμελου στο κτήμα Καράτζη στο Μελιδοχώρι



Αφιερωμένο σε συγγενείς και φίλους ήταν και πάλι φέτος ένα από τα καζανέματα χαρουπιού που έκανε στο πλαίσιο της παραγωγής χαρουπόμελου ο Κώστας Καράτζης στο κτήμα του στο Μελιδοχώρι.

Ο Κώστας Καράτζης τα τελευταία χρόνια μπολιάζει τις χιλιάδες χαρουπιές του με  υποκείμενα χαρουπιάς που έφερε από την Ιταλία και ανήκουν στο είδος κουμπωτή, τα οποία δίνουν εξαιρετικής ποιότητας και γεμάτα «μέλι» χαρούπια.

Απ αυτά «εξάγει» το περίφημο χαρουπόμελο που τυποποιεί κι έχει ονομάσει «Καστιριώτη» όπως και το εντυπωσιακό βουνό, που δεσπόζει απέναντι από το κτήμα του προσφέροντας του όχι μόνο την υπέροχη θέα του αλλά και ενέργεια από την επί αιώνες κατοίκηση και χρήση του.

Οι πειραματισμοί για τον Κώστα Καράτζη, που επιθυμεί διαρκώς να βελτιώνει το προϊόν του, είναι ασταμάτητοι και φέτος η νέα προσθήκη στην παραγωγή χαρουπόμελου είναι η χρήση βρόχινου νερού.

Να θυμίσουμε πως η διαδικασία παραγωγής χαρουπόμελου δεν είναι απλή, θέλει πολύ χρόνο, υπομονή και αγάπη.

Στο κτήμα του ο Κώστας Καράτζης έχει εγκαταστήσει ένα επαγγελματικό καζάνι ειδικό για την παραγωγή χαρουπόμελου.

Αρχικά τεμαχίζει τα χαρούπια σε ειδικό μηχάνημα και τα τοποθετεί  σε δεξαμενές με νερό ώστε να μαλακώσουν.Στη συνέχεια τα περνά από ξύλινο πιεστήριο για να βγάλουν τους χυμούς τους και τα σουρώνει. Με αυτά ξεκινά τον βρασμό στο καζάνι που μπορεί να διαρκέσει και 12 ώρες, απαιτώντας από ένα σημείο κι έπειτα τακτικά ανακάτεμα.

Οι θερμοκρασίες βρασμού ελέγχονται τακτικά για να μην καταστραφούν τα θρεπτικά συστατικά των χαρουπιών.

 Το τελικό αποτέλεσμα όμως αξίζει τον κόπο. Να επισημάνουμε πως απαιτούνται περίπου 500 κιλά χαρουπιών για να προκύψουν, μέσα από τη διαδικασία που περιγράψαμε παραπάνω, 55-60 λίτρα χαρουπόμελου.

Βρεθήκαμε στο κτήμα Καράτζη και φέτος.Δοκιμάσαμε τη νέα παραγωγή του, εισπνεύσαμε πάνω από το καζάνι τα μεθυστικά αρώματα του "μούστου" χαρουπιού που μετατρέπεται σε μέλι, βιώσαμε την άψογη φιλοξενία του και ευχηθήκαμε κάθε χρόνο να αυξάνει το παραγόμενο χαρουπόμελο ώστε να μπορεί να το γευθεί και να ωφεληθεί από αυτό και τις ιδιότητες του όσο γίνεται περισσότερος κόσμος.

Για την ιστορία να πούμε πως τα χαρούπια περιέχουν σίδηρο , φωσφόρο κάλιο, μαγνήσιο ιχνοστοιχεία , βιταμίνες Α και D, σύμπλεγμα βιταμίνης Β , αλλά και ασβέστιο τριπλάσιο μάλιστα από το γάλα. Επίσης περιέχουν τανίνες, ινώδεις ουσίες, που λειτουργούν κατασταλτικά στη χοληστερίνη και στο επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα ενώ έχουν δράση κατά του διαβήτη και της παχυσαρκίας.






Σελίδες