Γλαδίολος ο ιταλικός: Η όμορφη μαχαιρίδα της άνοιξης - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 10 Μαΐου 2020

Γλαδίολος ο ιταλικός: Η όμορφη μαχαιρίδα της άνοιξης


Το ότι είναι ένα συνηθισμένο φυτό που συναντάμε στους αγρούς της Κρήτης ανθισμένο στη διάρκεια της άνοιξης διόλου δεν στερεί κάτι από την ομορφιά και την εντυπωσιακή του παρουσία.

Η μαχαιρίδα, όπως όλοι την ξέρουμε, ή  Gladiolus italicus , όπως είναι η επιστημονική της ονομασία, είναι ένα πραγματικό στολίδι- από το Μάρτιο μέχρι και το Μάιο- της Κρητικής φύσης.

Τι κι αν στο δεύτερο συνθετικό του ονόματος της έχει τον προσδιορισμό Ιταλικός, είναι ένα φυτό με ευρεία διάδοση στο μεσογειακό χώρο, γνωστό στη χώρα μας από την αρχαιότητα καθώς ήταν ο υάκινθος των προγόνων μας.

Η επιστημονική του ονομασία μας μαρτυρά και την κοινή ονομασία του μαχαιρίδα, μια και το λατινικό gladiolus σημαίνει ξιφίδιο και χρησιμοποιήθηκε ως προσδιορισμός από τον Πλίνιο εξαιτίας του σχήματος που έχουν τα φύλλα της μοιάζοντας με ξίφη.

Λόγω του μεγάλου πληθυσμού και της ωραίας παρουσίας της η μαχαιρίδα είναι ένα φυτό που συλλέγεται κατά κόρον για να δώσει κάτι από το λαμπερό χρώμα της στη διακόσμηση των σπιτιών, αν και θα πρέπει κάποια στιγμή και αυτό να γίνεται με μέτρο ή ακόμα και να αποτραπεί . Δυστυχώς τα εδάφη όπου φύεται μετατρέπονται σταδιακά σε καλλιέργειες κι έτσι οι κίνδυνοι για περιορισμό και της μαχαιρίδας, ανάμεσα σε άλλα φυτά, είναι υπαρκτοί

(Αντλήθηκαν πληροφορίες από το Greek flora)






Σελίδες