Ο εντυπωσιακός ναός του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Τριάδας στην Παντάνασσα Αμαρίου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

Ο εντυπωσιακός ναός του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Τριάδας στην Παντάνασσα Αμαρίου



Η Παντάνασσα είναι ένα όμορφο χωριό του Αμαρίου αρκετά κοντά στο φράγμα των Ποταμών.
 
Ο καθηγητής Εμμανουήλ Γενεράλλης αναφέρει πως μάλλον το αρχικό όνομα του ήταν Αντάνασσος και επρόκειτο για πρωτομινωικό οικισμό ενώ με αυτό συμφωνεί και ο G. Gerola. To 1577 γίνεται αναφορά στον οικισμό από το Fr. Barozzi ως Pandanasso, ενώ το 1583 από τον P. Castrofilaca ως Andanasso . Το ίδιο όνομα βλέπουμε και αργότερα, το 1630, στην καταγραφή από το Fr. Basilicata.
 
Ενδέχεται ο οικισμός να άλλαξε όνομα όταν κτίστηκε η πρώτη εκκλησία της Παντάνασσας, η οποία καταστράφηκε για να κτιστεί μεταξύ 1920-1970 η σημερινή Εκκλησία.
 
Οι ναοί που ξεχωρίζουν σε αυτό το χωριό πολλοί ωστόσο πάνω στον κεντρικό  δρόμο, μέσα στο νεκροταφείο, δεν μπορεί κανείς να μην θαυμάσει τον υπέροχο ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και της Αγίας Τριάδας με το γοτθικό θύρωμα.
 
Πρόκειται για ένα δίκλιτο ναό που, σύμφωνα με την εγχάρακτη επιγραφή που φέρει,  οικοδομήθηκε το 1645 από τον Ιερωμένο Μανώλη Βλαστό. Στην πρόσοψη της ειδικότερα αναγράφεται το εξής: "25 Αυγούστου 1645 Παπά Μανώλης Βλαστός κτήτορας". 
 
Τα θυρώματα γοτθικού ρυθμού που στολίζουν το κτίσμα εντυπωσιάζουν όπως και ο θολωτός τάφος με τα λιθανάγλυφα στο εσωτερικό του, που φέρει τη χρονολογία 1594.
 
Ο Ιταλός G. Gerolla, που πέρασε από την περιοχή στις αρχές του 20ου αιώνα, κατέγραψε το ναό αυτό επισημαίνοντας πως ο τάφος του φέρει εγχάρακτη χρονολογία 1549, ένα Β κεφαλαίο, ένα θυρεό  και ένα Ι. Χ. ΝΙΚΑ, τα οποία δυστυχώς σήμερα δεν βλέπουμε πάνω στον τάφο. 
 
Δεν αποκλείεται πάντως σ' αυτόν να έχει ταφεί απόγονος της οικογένειας των Βλαστών.Για χρόνια οι κάτοικοι μη γνωρίζοντας περί τίνος επρόκειτο χρησιμοποιούσαν αυτόν τον τάφο ως οστεοφυλάκιο.
 
Το κωδωνοστάσιο του ναού  χρονολογείται από  το 1645.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε siteχωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα




















Σελίδες