Ο τοιχογραφημένος και ταλαιπωρημένος από το χρόνο και τις φθορές του Άγιος Αθανάσιος στο Νίππος - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Ο τοιχογραφημένος και ταλαιπωρημένος από το χρόνο και τις φθορές του Άγιος Αθανάσιος στο Νίππος



Δυτικά του οικισμού Νίππος, στον Αποκόρωνα Χανίων, βρίσκεται ο ναός του Αγίου Αθανασίου γύρω από τον οποίο έχει διαμορφωθεί το νεκροταφείο του χωριού.

Προσεγγίζοντας το χώρο εντυπωσιάζεται κανείς από τα πολλά και πανύψηλα κυπαρίσσια του νεκροταφείου, στο κέντρο του οποίου δεσπόζει ο Άγιος Αθανάσιος.

Είναι ένας ναός αφιερωμένος σε έναν Άγιο που το όνομα του παραπέμπει στη αθανασία, κι αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι.

Ο Άγιος Αθανάσιος είναι ένας μονόχωρος καμαροσκεπής ναός στον οποίο διασώζονται, σε όχι καλή κατάσταση, τοιχογραφίες του τέλους του 14ου αιώνα,  βυζαντινής και κοπτικής τεχνοτροπίας.

Μια υποτυπώδης συντήρηση εσωτερικά του ναού έχει γίνει ωστόσο δεν πρόλαβε τις φθορές του χρόνου στις τοιχογραφίες οι οποίες, όπως λένε και οι κάτοικοι, υπέστησαν επιπλέον φθορές κατά την Τουρκοκρατία, ειδικά τα μάτια στα πρόσωπα των μορφών.

Στις χαμηλές ζώνες του ναού μισοδιακρίνονται καβαλάρηδες άγιοι ενώ στην κόγχη του Ιερού ο Παντοκράτορος, κρατώντας στα χέρια ανοικτό ειλητάριο. Όμορφα γεωμετρικά και άλλα σχέδια πλαισιώνουν τις παραστάσεις ενώ πάνω σε ορισμένες εξ αυτών βλέπουμε χαράγματα πιστών από προηγούμενους αιώνες.

Το τέμπλο του Αγίου Αθανασίου στο Νίππος αλλά και οι εικόνες που φέρει είναι σύγχρονα ενώ σκόρπιες μέσα στο εκκλησάκι υπάρχουν μικρές εικόνες, αφιερώματα κατοίκων.

Ο ναός του Αγίου Αθανασίου γιορτάζει στις 18 Ιανουαρίου με τους πιστούς να προσέρχονται για να τιμήσουν τον Άγιο και μαζί με αυτόν τους νεκρούς τους που βρίσκονται γύρω του.  













Σελίδες