Ματθιόλα η τρικέρατη: Η βιολέτα της θάλασσας με το ωραίο άρωμα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Ματθιόλα η τρικέρατη: Η βιολέτα της θάλασσας με το ωραίο άρωμα



Η Matthiola tricuspidata ή όπως στα ελληνικά μεταφράζεται Ματθιόλα η τρικέρατη είναι ευρέως γνωστή ως η βιολέτα του γιαλού ή βιολέτα της θάλασσας καθώς τη συναντάμε σε παραλιακές περιοχές.

Το όνομα Matthiola το πήρε από τον Ιταλό φυσικό και βοτανολόγο Pierandrea Mattioli (Matthiolus) ενώ το δεύτερο συνθετικό του ονόματος της έχει να κάνει με τις τρεις αιχμές, τα δοντάκια, που χαρακτηρίζουν το φυτό της.

Η βιολέτα του γιαλού είναι μονετές φυτό με μικρά βιολετί ανθάκια που μοσχομυρίζουν.

Τη συναντάμε σε όλη την παράκτια Ελλάδα και φυσικά στην Κρήτη ενώ τη χαρά να τη θαυμάζουν έχουν οι περισσότεροι λαοί της Μεσογείου. Ανθίζει την περίοδο από το Μάρτιο ως το Μάιο και θα τη βρούμε είτε κοντά στην αμμουδιά είτε ανάμεσα στα βράχια των παραλιών.  

Το ντελικάτο λουλούδι της έχει το χαρακτηριστικό άρωμα της βιολέτας. Αν  συναντήσετε τη Ματθιόλα την τρικέρατη κάντε τον κόπο να σκύψετε και να  απολαύσετε το άρωμα της αλλά μην την κόψετε, παρότι δεν είναι φυτό σε κίνδυνο, είναι καλύτερα να βρίσκεται στο φυσικό της περιβάλλον και να προσφέρει την ομορφιά της σε αυτό.





Σελίδες