Λύκος της λαδανιάς: Ένα από τα πιο όμορφα παράσιτα της κρητικής φύσης - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 5 Απριλίου 2020

Λύκος της λαδανιάς: Ένα από τα πιο όμορφα παράσιτα της κρητικής φύσης



Ίσως είναι ένα από τα πιο όμορφα παράσιτα που συναντάμε στην Κρήτη.
Ο Cytinus ruber ή όπως κοινώς ονομάζεται ο Λύκος της λαδανιάς είναι ένα παράσιτο του είδους Cistus, της γνωστής δηλαδή σε όλους μας αλαδανιάς από την οποία παίρνει όλη την τροφή του.

Το παράσιτο αυτό στερείται χλωροφύλλης και απαντάται σε περιοχές της  Μεσογείου μέσα σε δάση, σε ξέφωτα και σε σημεία με βλάστηση, σε υψόμετρο έως 600 μέτρα. Ανθίζει από το Μάρτιο εώς και τον Ιούνιο ενώ τα ροδαλά άνθη του είναι ερμαφρόδιτα. Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες τραβήχτηκαν από τον κ. Αλέξανδρο Ζαχαριουδάκη έξω από τον οικισμό του Σκοτεινού του Δήμου Χερσονήσου κοντά σε φυτά αλαδανιάς.

Ο Λύκος της λαδανιάς αν και παράσιτο είχε χρήση από την αρχαιότητα για την αντιμετώπιση των κολικών, της δυσεντερίας, των αιμοπτύσεων και προβλημάτων της έμμηνου ρύσης.

Ο Διοσκουρίδης είχε γράψει γι αυτόν : «Φύεται δε παρά τα ρίζας του κίσθου η λεγομένη υποκιστίς, υπ’ ενίων δε ορόβηθρον ή κύτινος καλουμένη, όμοιόν τι κυτίνω ροάς και το μεν τι αυτού κιρρόν [το δε χλωρόν] το δεν λευκόν, όπερ χυλίζεται ώσπερ η ακακία, ένιοι δε ξηράναντες αυτήν και θλάσαντες βρέχουσί τε και έψουσι και τα άλλα ποιούσιν ως επί του λυκίου. Δύναμιν δε έχει την αυτήν τη ακακία, στυπτικωτέραν δε και ξηραντικωτέραν, ποιούσαν προς κοιλιακούς, δυσεντερικούς, αιμοπτυϊκούς και ρουν γυναικείον πινομένη και ενιεμένη».




Σελίδες