Πως να φτιάξετε ένα εκκλησάκι για την αυλή σας με αργιλόχωμα εύκολα και με μηδέν κόστος - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

Πως να φτιάξετε ένα εκκλησάκι για την αυλή σας με αργιλόχωμα εύκολα και με μηδέν κόστος



Παρότι φαίνεται δύσκολο το να κατασκευάσει κανείς ένα εκκλησάκι για την αυλή του στην πραγματικότητα δεν είναι αρκεί να έχει υπομονή και καλή διάθεση.

Οι κατασκευές με αργιλόχωμα είναι γνωστές εδώ και εκατοντάδες χρόνια αφού παλιά με αυτό το χώμα έφτιαχναν ακόμα και σπίτια. Η χρήση του επέστρεψε στη σύγχρονη εποχή από οικολόγους που ακολουθώντας συγκεκριμένα σχέδια και βάζοντας πολύ φαντασία φτιάχνουν ολόκληρες βίλες με αυτό το υλικό και φυσικά με ιδιαίτερες τεχνικές που στην περίπτωση μας δεν θα χρειαστούν.

Το εκκλησάκι της φωτογραφίας φτιάχτηκε μέσα σε 4 ημέρες, με μηδέν κόστος και με υλικά που υπάρχουν στη φύση (πλην 2-3 που χρειαστήκαμε για τις λεπτομέρειες της κατασκευής).

Για να φτιάξουμε το εκκλησάκι θα χρειαστούμε:

2-3 μεγάλες σακούλες με αργιλόχωμα (αργιλόχωμα όπως βλέπετε στη φωτογραφία είναι το χώμα με το πολύ κόκκινο χρώμα που βρίσκουμε σε αρκετές περιοχές. Για να δοκιμάσουμε να δούμε αν πράγματι περιέχει άργιλο δεν έχουμε παρά να κρατάμε μαζί μας λίγο νερό ώστε να κάνουμε με τη χούφτα μας λίγο σφικτή λάσπη. Αν δούμε όταν τη ζυμώσουμε σε μεγάλο μακαρόνι πως δεν σπάει και είναι συμπαγής τότε περιέχει το χώμα μας άργιλο. Συνήθως γνωρίζουν αυτά τα εδάφη οι αγρότες και οι ηλικιωμένοι στα χωριά μας.

1 βάση για να το κτίσουμε επάνω, μπορεί να είναι ένα ανθεκτικό ξύλο ή αν έχουμε το σημείο όπου θα παραμείνει μόνιμα να το στρώσουμε με λίγο τσιμέντο ή ακόμα κι ένα παλιό μεγάλο ταψί

Μερικά ξυλάκια για σουβλάκι για να στερεώσουμε την οροφή και την απόληξη της πόρτας

Λίγο άχυρο ή αν δεν έχουμε αγριόχορτα ξερά σε αναλογία περίπου τρεις μεγάλες χούφτες σε 4-5 κιλά χώμα

Μερικές σελίδες από διαφημιστικά φυλλάδια σούπερ μάρκετ.

Το χαρτόνι από ένα χαρτί υγείας

Οδηγίες

Αφού βρούμε το κατάλληλο χώμα παίρνουμε μια μια χούφτα του και τη ρίχνουμε σε μια λεκάνη τρίβοντας με τα χέρια μας για να βρούμε τυχόν πετραδάκια ή σκληρά αντικείμενα και τα αφαιρέσουμε. Βάζουμε τόσο χώμα όσο μπορούμε να ζυμώσουμε με τα χέρια μας χωρίς να δυσκολευτούμε. 

Προσθέτουμε μερικές χούφτες χόρτα που τα έχουμε κόψει με ψαλίδι ώστε να είναι 2-3 εκατοστά ή αλλιώς άχυρο που είναι έτσι κι αλλώς κομμένο και ρίχνουμε πολύ λίγο νερό. Η λάσπη πρέπει να βγει σφικτή κι όχι αραιή οπότε ρίχνουμε πολύ λίγο νερό και μετά προσθέτουμε κι άλλο αν χρειαστεί ώστε να βγει όπως στη φωτογραφία.

Στη συνέχεια παίρνουμε τη βάση μας και απλώνουμε λάσπη πιέζοντας με το χέρι μέχρι να καλύψουμε όλη την επιφάνεια της δημιουργώντας το υπόστρωμα όπου θα κτίσουμε το εκκλησάκι. Για να γίνει λεία και να δουλεύεται εύκολα όταν δούμε πως δεν στρώνει βουτάμε τα χέρια μας σε νερό κι όπως είναι υγρά συνεχίζουμε το στρώσιμο, αυτό βοηθάει για να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα.

Αν θέλουμε αφήνουμε μια δύο ώρες να σταθεί λίγο το στρώμα της βάσης και μετά ξεκινάμε να φτιάχουμε το εκκλησάκι. Επιλέγουμε εμείς τις διαστάσεις και παίρνοντας στο χέρι μας λάσπη την τοποθετούμε πάνω στη βάση κάνοντας το αρχικό περίγραμμα με την πόρτα του. Πρέπει να είναι η πόρτα τόση σε πλάτος ώστε να χωρά μέσα το χέρι μας για να ανάψουμε το καντήλι.

 Μετά διορθώνουμε το πάχος του τοίχου, να είναι τουλάχιστον 4-5 εκατοστά για να μπορεί να σταθεί καλά, και βουτώντας πάλι τα χέρια στο νερό κάνουμε λείανση της επιφάνειας. Μην ανησυχείτε στρώνει πολύ εύκολα. Σκεφτείτε πως παίζετε με πλαστελίνη ή ζυμάρι.

Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι το μέσο της κατασκευής μας κι αφού διορθώσουμε τυχόν ατέλειες και λάθη την αφήνουμε να στεγνώσει λίγο σε καλά αεριζόμενο και με σκιά σημείο για ένα βράδυ.

Την επόμενη μέρα φτιάχνουμε νέα λάσπη, με τον ίδιο τρόπο και συνεχίζουμε. Όταν θελήσουμε να κλεισουμε σε ύψος την πόρτα βάζουμε επάνω δυο καλαμάκια από σουβλάκι για να στερώσουμε τη λάσπη μας και δουλεύουμε ώστε να γίνει λεία. Εξακολουθούμε να προσθέτουμε λάσπη σε όλο τον τοίχο περιμετρικά της κατασκευής.

 Όταν φτάσουμε στο σημείο όπου θέλουμε να κάνουμε τα φεγγιτάκια, μπροστά και πίσω από το εκκλησάκι, παίρνουμε το χαρτόνι από ένα ρολό χαρτί υγείας, το κόβουμε στα δύο και βάζουμε τα κομμάτια στο μέσο του τοίχου, μπροστά και πίσω από την κατασκευή. Συνεχίζουμε το κτίσιμο προσεκτικά πάνω και γύρω από το χαρτόνι προσέχοντας να καλύψουμε καλά τα κενά γύρω από το κάθε κομμάτι ώστε όταν στεγνώσει λίγο η λάσπη και τα αφαιρέσουμε να μείνει ο στρογγυλός φεγγίτης.

 Συνεχίζουμε το κτίσιμο κανονικά μέχρι το σημείο που θέλουμε. Αμέσως μετά αφήνουμε πάλι για ένα βράδυ να στεγνώσει, αφού προηγουμένως διορθώσουμε ατέλειες στους τοίχους με βρεγμένα χέρια.

Την τρίτη ημέρα συνεχίζουμε με τη στέγη. Βάζουμε τα ξυλάκια από σουβλάκι πάνω στους τοίχους ώστε να δημιουργήσουμε μια μικρή βάση όπου θα μπορεί να σταθεί ο πηλός. Δεν χρειάζεται να γεμίσουμε την οροφή ξυλάκια δέκα με δεκαπέντε αρκούν κι αν δεν φτάνουν από τη μια άκρη ως την άλλη τα βάζουμε όπως μπορούμε ακανόνιστα αρκεί να φτιάξουμε μια βάση που θα έχει μεν κενά αλλά θα βοηθά να μην πέφτει η σφικτή λάσπη μέσα στο εκκλησάκι.

Ακολούθως φτιάχνουμε κομμάτια λάσπη σαν μεγάλα μπιφτέκια πάχους 1-1.5 εκατοστού και τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο πάνω στα καλαμάκια (μπορούμε αντί καλαμάκια να βάλουμε ξύλα ή ότι άλλο μας βολεύει και έχει μια αντοχή).

Αφού στρωθεί όλη η οροφή με το χέρι μας πιέζουμε ελαφρά να ενωθούν καλά μεταξύ τους τα λασπομπιφτέκια και με βρεγμένο χέρι στρώνουμε και κάνουμε λεία την επιφάνεια.

Ακούγεται δύσκολο αλλά είναι πολύ εύκολο. Ακολουθεί ο τρούλος. Μπορείτε να πάρετε φύλλα από διαφημιστικό φυλλάδιο να τα κάντε κουβάρι μεγάλο, φροντίζοντας ώστε το σχήμα του να είναι στρογγυλεμένο και στη βάση του κάπως επίπεδο για να κάτσει πάνω στην οροφή. 

Όπως είναι στη συνέχεια το βάζετε στο κέντρο της οροφής και παίρνετε κομμάτια λάσπης φτιάχνοντας με τα χέρια σας αυτή τη φορά όχι μπιφτέκια αλλά κομμάτια τριγωνικής πίτσας. Τα αραδιάζετε γύρω από το σβώλο με το χαρτί ώστε το στενό τμήμα να πηγαίνει στην κορυφή. Τα κενά που απομένουν ανάμεσα στα κομμάτια τα καλύπτετε με άλλες λωρίδες λάσπης. Στο τέλος με βρεγμένο χέρι ενώνετε καλά και κάνετε λεία την επιφάνεια του τρούλου.

Στο μεταξύ προσεκτικά κουνάτε τα κομμάτια από το χαρτόνι στους φεγγίτες και τα αφαιρείτε . Στρώνεται με βρεγμένο χέρι το εσωτερικό του κάθε φεγγίτη. Κάνετε με ένα χοντρό μπαστούνι λάσπης μια καμπύλη ώστε να βάλετε εκεί την καμπάνα σας. Την τοποθετείτε και αυτή σε σημείο της οροφής που θα επιλέξετε, πιέζετε να κωλύσει και στο μέσο της καμπύλης περνάτε ένα κομμάτι καλαμάκι από σουβλάκι για να τοποθετηθεί στο τέλος η καμπάνα.

Μετά είναι στη διακριτική σας ευχέρεια αν θέλετε να κάνετε σταυρούς με λάσπη και να βάλετε στην κορυφή του τρούλου και στο εσωτερικό των φεγγιτών ή να φτιάξετε άλλες διακοσμητικές λεπτομέρειες στην πόρτα .

Η λάσπη είναι εύπλαστη σαν πλαστελίνη οπότε μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα και σχετικά εύκολα. Έχετε υπόψην πως κατά το στέγνωμα ίσως σας παρουσιάσει σε διάφορα σημεία  σκασίματα. Αυτά τα διορθώνετε πάντα με βρεγμένο χέρι τρίβοντας στο σημείο αρκεί αυτό να γίνει την επόμενη μέρα μην έχει στεγνώσει πλήρως η κατασκευή.

Η τελική κατασκευή χρειάζεται τουλάχιστον μια βδομάδα να στεγνώσει καλά και να είναι έτοιμη. Είναι πολύ βαριά οπότε καλό θα ήταν να κτίσουμε στο εκκλησάκι στην οριστική του θέση για να μην το μετακινούμε μετά . Επίσης έχει μια αντοχή στη βροχή δεν λιώνει αλλά καλό τα ήταν να το βάλουμε κάπου όπου θα αποφεύγονται οι ακραίες καιρικές συνθήκες.

Καλή επιτυχία!!!

Αυτό είναι το αργιλόχωμα

Για να γίνει ανθεκτική η κατασκευή χρειάζεται άχυρο ή άγρια ξερά χόρτα να προσθέσουμε στη λάσπη

Τα ξερά χόρτα τα κόβουμε λίγο να είναι μικρά τα κομμάτια μας, το άχυρο είναι κομμένο έτσι κι αλλιώς

Πρέπει να φτιάχνουμε τόσο λάσπη όση μπορούμε να ζυμώσουμε με τα χέρια μας και να είναι όχι νερουλή

Για βάση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε από ένα παλιό ταψί μέχρι ένα μεγάλο κομμάτι ανθεκτικού ξύλου ή ακόμα και μια βάση από τσιμέντο όπου θα μείνει μόνιμα το εκκλησάκι

Όταν φτάσουμε ως τη μέση την κατασκευή σταματάμε και αφήνουμε να στεγνώσει λίγο 

Οι δικοσμητικές λεπτομέρειες είναι στην φαντασία του καθένα 

Η βάση του καμπαναριού περιμένει την αγορά μιας μικρής καμπάνας


Σελίδες