Ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής στην Πρίνα Μεραμπέλου-Κτισμένος την Ενετοκρατία με χρήση νεκροταφειακή - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής στην Πρίνα Μεραμπέλου-Κτισμένος την Ενετοκρατία με χρήση νεκροταφειακή


Σε ύψωμα εντός του οικισμού της Πρίνας και σε θέση που οι ντόπιοι ονομάζουν «Ξωπηγή» βρίσκεται ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής.

Πρόκειται για ένα μονόχωρο καμαροσκεπή ναό, με ισχυρή τοιχοποιία, κτισμένο μεταξύ του 15ου και 16ου αιώνα, χωρίς τοιχογραφικό διάκοσμο.

Στο υπέρθυρο του διακρίνονται τρία όμορφα πολύχρωμα πινάκια από την εποχή κτίσης του ναού, που χρησιμοποιήθηκε ως νεκροταφείο του χωριού το διάστημα από 1630-1650.

Ακόμα τόσο στο χώρο μπροστά από την είσοδο του όσο και στα δυτικά φαίνονται τάφοι, άδειοι πλέον από τη δεκαετία του 80 οπότε και  κατασκευάστηκε στις παρυφές του λόφου του Τιμίου Σταυρού το νέο νεκροταφείο της Πρίνας.

Εσωτερικά ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής φέρει ένα όμορφο ξυλόγλυπτο τέμπλο με αρκετές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες από φυτικό διάκοσμο. Στη βάση της επίστεψης του δεσπόζουν δύο μεγάλοι δράκοντες ενώ έχουν αφαιρεθεί τα λυπηρά.

Οι εικόνες του τέμπλου, τόσο οι δεσποτικές όσο κι εκείνες στην ποδιά δεν είναι σύγχρονες του αλλά πολύ μεταγενέστερες απεικονίζοντας τη Παναγία Βρεφοκρατούσα, το Χριστό και τη Ζωοδόχο Πηγή στο επάνω μέρος και τον Άγιο Κωνσταντίνο και Ελένη, τον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο και τον Άγιο Νεκτάριο στο κάτω.

Ο ναός γιορτάζει την Παρασκευή της Διακαινισίμου 

Ελένη Βασιλάκη












Σελίδες