Αυτά είναι τα είδη της ανεμώνης που συναντάμε στην Κρήτη - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

Αυτά είναι τα είδη της ανεμώνης που συναντάμε στην Κρήτη




Υπάρχουν σχεδόν 150 είδη ανεμώνης εκ των οποίων υπολογίζονται σε επτά όσα συναντάμε στην Ελλάδα κι απ' αυτά μόνο δύο στην Κρήτη.

Το πιο συνηθισμένο, και γνωστό στον πολύ κόσμο, λουλούδι ανεμώνης που βλέπουμε το χειμώνα στο νησί μας είναι η Anemone coromaria, δηλαδή η ανεμώνη η στεφανωματική. 

Συνηθισμένη επίσης, αλλά όχι ευρέως γνωστή σε όσους δεν γνωρίζουν από φυτά, είναι στον τόπο μας και η Anemone hortensis ssp. Heldreichii ή ανεμώνη η κηπαία το υποείδος του Χελδράιχ.

Οι αυτοφυείς ανεμώνες είναι δηλητηριώδεις γι αυτό θα παρατηρήσετε πως δεν τις τρώνε τα ζώα στα χωράφια όπου φύονται.

Η Ανεμώνη η στεφανωματική (Anemone coronaria) υπάρχει σε διάφορες χρωματικές ποικιλίες: από βιολετί και ρόδινο μέχρι κόκκινο και λευκό.

Anemone hortensis ssp. Heldreichii

Η δε Ανεμώνη η κηπαία το υποείδος του Χελδράιχ αποτελεί ενδημικό της Κρήτης και της Καρπάθου και θα τη δούμε ανάμεσα σε θάμνους, φρύγανα χέρσα χωράφια και βοσκότοπους μέχρι και σε ύψος 1850 μέτρων. 

Μάλιστα λέγεται πως δεν υπάρχει αυτό το είδος σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και οι όποιες αναφορές γίνονται προέρχονται από μπέρδεμα με το είδος A. Pavonina.





Anemone coromaria





Σελίδες