Απόψε ο κατανυκτικός Εσπερινός της Συγνώμης - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 1 Μαρτίου 2020

Απόψε ο κατανυκτικός Εσπερινός της Συγνώμης



Απόψε στις εκκλησίες τελείται ένας πολύ ξεχωριστός εσπερινός που διαφέρει απ όλους τους άλλους της Μεγάλης Τεσαρακοστής.

Πρόκειται για τον Εσπερινό της Συγνώμης, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στους κατανυκτικούς εσπερινούς αυτής της περιόδου, όμως γίνεται μόνο το απόγευμα της Κυριακής της Τυροφάγου. 

Χαρακτηρίζουμε κατανυκτικούς τους εσπερινούς της Τεσαρακοστής επειδή στη διάρκεια τους ψάλλονται  κατανυκτικά τροπάρια από το Τριώδιο, που το περιεχόμενό τους διαποτίζεται από βαθιά συναίσθηση της αμαρτωλότητας, πένθος, συντριβή, μετάνοια και θερμή ικεσία για άφεση αμαρτιών.

Όμως ο Εσπερινός της Συγνώμης διαφέρει γιατί στο τέλος του οι πιστοί ασπάζονται το Ιερό Ευαγγέλιο ζητώντας συγνώμη από τον Ιερέα και κατ' επέκταση από τον ίδιο το δημιουργό τους. Παράλληλα ζητούν συγχώρεση και ο ένας από τον άλλο ώστε να πορευθούν στην Σαρακοστή που ξεκινά καθαροί και απαλλαγμένοι από τα βάρη πράξεων και λόγων που πλήγωσαν. 

Η συνήθεια αυτή βέβαια δεν τηρείται παντού αν και είναι πολύ όμορφη και ιδιαίτερη.

Λέγεται πως κάτι τέτοιο συνηθιζόταν παλιά στα μοναστήρια κάθε χρόνο αυτή την ημέρα. Όλοι οι μοναχοί παρακολουθούν την κατανυκτική ακολουθία του Εσπερινού και στο τέλος συγχωρούσαν ο ένας τον άλλο αναχωρώντας για κάποιο μετόχι της μονής για περισυλλογή καθ΄ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Οι εσπερινοί της Σαρακοστής σηματοδοτούν και μια ακόμα αλλαγή, αυτή τη φορά στο διάκοσμο του ναού και τα άμφια του ιερέα, που γίνονται πένθιμα, κατά βάσην πορφυρά μια και το πένθος μας για το Χριστό δεν είναι πένθος για ένα κοινό άνθρωπο αλλά για ένα βασιλιά.

Σελίδες