Ο σπηλαιώδης ναός του Αγίου Αντωνίου στον Άγιο Κωνσταντίνο Ρεθύμνου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Ο σπηλαιώδης ναός του Αγίου Αντωνίου στον Άγιο Κωνσταντίνο Ρεθύμνου


Σε μικρή απόσταση από τον οικισμό του Αγίου Κωνσταντίνου, ο οποίος απέχει περίπου 19 χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο, βρίσκεται ο σπηλαιώδης ναός του Αγίου Αντωνίου.

Ένα μικρό σπήλαιο, σχεδόν βραχοσκεπή θα λέγαμε, λίγα μέτρα από τον κεντρικό δρόμο, έχει μετατραπεί σε ναό όπου η ενορία του Αγίου Κωνσταντίνου τιμά τον σπηλίτη Άγιο Αντώνιο.

Το σημείο όπου βρίσκεται ο σπηλαιώδης ναός είναι όμορφο, γεμάτο ελιές, χαρουπιές και δρύες ενώ η παρουσία του νερού είναι έντονη δίνοντας στο τοπίο μια αίσθηση ξεχωριστή.

Όπως μας ανέφερε ο εφημέριος του Αγίου Κωνσταντίνου, π. Ιωάννης Χατζάκης, δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια πότε δημιουργήθηκε αυτός ο ναός ούτε αν βρέθηκε στο εσωτερικό του σπηλαίου κάποια εικόνα ή άλλο σημάδι που να οδήγησε τους πιστούς της περιοχής να φτιάξουν εκεί εκκλησία και να την αφιερώσουν στον Άγιο Αντώνιο.

Αρχικά ο ναΐσκος περιοριζόταν στο τμήμα που βλέπουμε εισερχόμενοι από την μοναδική είσοδο του, όπου βρίσκεται το Ιερό και ένα χαμηλό ξύλινο τέμπλο με εικόνες, κατά τα πρότυπα των παλιών ναών της Κρήτης με τα χαμηλά θωράκια. 

Στη συνέχεια παραχωρήθηκε από κάτοικο της περιοχής και η διπλανή μικρή βραχοσκεπή, την οποία ο ίδιος χρησιμοποιούσε ως κάβα, κι έτσι ο χώρος άνοιξε και μπορεί κατά τη γιορτή του Αγίου να φιλοξενεί λίγο περισσότερο κόσμο. 

Μάλιστα λόγω της εποχής που τιμάται ο Άγιος (17 Ιανουαρίου) έχει κατασκευαστεί στην είσοδο του και ένας ακόμα μικρός στεγασμένος χώρος.

Ο σπηλαιώδης ναός του Αγίου Αντωνίου δεν λειτουργείται πάντως μόνο στη γιορτή του καθώς εκεί γίνονται και νυχτερινές Θείες Λειτουργίες μια που το τοπίο που τον φιλοξενεί είναι επιβλητικό και δημιουργεί ένα έντονο συναίσθημα επαφής με τα Θεία.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε SITE χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα













Σελίδες