Ο ερειπωμένος ναός του Αγίου Αντωνίου στα Ρούστικα Ρεθύμνου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

Ο ερειπωμένος ναός του Αγίου Αντωνίου στα Ρούστικα Ρεθύμνου



Σε κοντινή απόσταση από την Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία Ρουστίκων και το ναό της Αγίας Παρασκευής, με τα πλούσια νερά του, βρίσκονται τα ερείπια του Αγίου Αντωνίου.

Πρόκειται για ένα κτίσμα ναού που χρονολογείται από την Ενετοκρατία. Στο μεγαλύτερο μέρος του σήμερα έχει καταρρεύσει  ωστόσο διασώζει τη μνήμη του Αγίου Αντωνίου, στον οποίο ήταν αφιερωμένο.

Ένα μικρό τσιμεντένιο εκκλησάκι που βρίσκεται μέσα στα χαλάσματα φιλοξενεί την εικόνα του Αγίου καθώς και μια δεύτερη της Παναγίας.

Στα μοναδικά τμήματα του τοίχου που διασώζονται, σε κάπως καλύτερη κατάσταση, διακρίνονται αμυδρά τοιχογραφίες και μάλιστα με μορφές Αγγέλων.

Το κτίσμα φέρει δύο τυφλά αψιδώματα ενώ μάλλον ως ναός ήταν δίκογχος.
Ανήκει στη Μονή του Προφήτη Ηλία και πρόκειται για το δεύτερο ναό που συναντάμε στα Ρούστικα και είναι αφιερωμένος στον  Άγιο Αντώνιο.

Διακρίνεται γύρω απ αυτόν περίβολος και σωροί από πέτρες που ενδέχεται κάποτε να ήταν δομικό υλικό κτιρίων στην περίμετρο του.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος  σε οποιοδήποτε site χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα















Σελίδες