Ο ναός της Κοιμήσεως και του Μιχαήλ Αρχαγγέλου στους Αποστόλους-Η πυρκαγιά και η ανακαίνιση του - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

Ο ναός της Κοιμήσεως και του Μιχαήλ Αρχαγγέλου στους Αποστόλους-Η πυρκαγιά και η ανακαίνιση του



Στο Πάνω Χωριό, όπως λέγεται η γειτονιά αυτή του οικισμού των Αποστόλων, βρίσκεται ο δίκλιτος ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου και της Κοιμήσεως της Παναγίας.

Ακριβή χρόνο κτίσης του δε γνωρίζουμε με τη χρονολογία 1842, που είναι χαραγμένη στο θύρωμα του, να αφορά μάλλον σε ανακαίνιση. 

Ο ναός υπέστη πριν από περίπου 20 χρόνια μεγάλη καταστροφή από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο εσωτερικό του από αναμμένο κερί. Τότε, όπως μας περιέγραψε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου των Αποστόλων Μαρία Δαμιανάκη, κάηκε το όμορφο ξυλόγλυπτο τέμπλο του και όλες οι παλιές εικόνες που έφερε. 

Θυμάται πως τα κυρίαρχα χρώματα του τέμπλου ήταν το χρυσό και το πράσινο ενώ ήταν από τις πλέον εντυπωσιακές η παράσταση που το κοσμούσε με τους Πρωτόπλαστους.

Στις απώλειες από εκείνη την πυρκαγιά και η παμπάλαια εικόνα της Κοίμησης της Θεοτόκου που ήταν τοποθετημένη σε χωριστό εικονοστάσι.

Σήμερα ο ναός έχει πλήρως ανακαινισθεί, εσωτερικά και εξωτερικά. Έξω έχει αναδειχθεί η πέτρα του αφού παλιότερα ήταν καλυμμένο το κτίσμα με σοβά και ασπρισμένο.

Εσωτερικά έχει τοποθετηθεί νέο ξυλόγλυπτο τέμπλο και εικόνες ενώ το μόνο που μαρτυρά το πέρασμα της φωτιάς είναι το μαύρισμα πάνω στις πέτρες της λίθινης καμάρας που χωρίζει τα δύο κλίτη.

Η θέση όπου βρίσκεται ο ναός ονομάζεται Καμάρι. Η αυλή του διατηρεί την αρχική μορφή της με επίστρωση από πέτρες.

Οι Αποστολιανοί πέρα από τις γιορτές της Κοίμησης, στις 15 Αυγούστου, και του Μιχαήλ Αρχαγγέλου, στις 8 Νοεμβρίου, έχουν επιλέξει να γιορτάζουν εκεί και την Ανάσταση, χρονιά παρά χρονιά, μοιράζοντας τη μεγάλη αυτή γιορτή ανάμεσα σ' αυτό το ναό και το ναό των Αγίων Αποστόλων και στήνοντας μεγάλη "φουνάρα" για το κάψιμο του Ιούδα.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος  σε οποιοδήποτε site χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα
















Σελίδες