Ο ναός του Αγίου Δημητρίου στη μεσοχωριά του Χανδρά Σητείας - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Ο ναός του Αγίου Δημητρίου στη μεσοχωριά του Χανδρά Σητείας



Στο κεντρικό τμήμα του οικισμού του Χανδρά Σητείας, και ειδικότερα στον  παλαιό του πυρήνα, γνωστό ως «μεσοχωριά», δεσπόζει η εκκλησία  του Αγίου Δημητρίου.

Την ακριβή ημερομηνία κτήσης της δεν τη γνωρίζουμε ωστόσο στο όμορφο λιθανάγλυφο, ενετικής έμπνευσης και τεχνοτροπίας,  θύρωμα της βλέπουμε να αναγράφεται η χρονολογία 1876.

Το εσωτερικό του μονόχωρου και μικρού ναού είναι λιτό και είναι το περιορισμένο μέγεθος του εκείνο που οδήγησε στο να φιλοτεχνηθούν οι δεσποτικές εικόνες του απλού ξύλινου τέμπλου του κατά τέτοιο τρόπο ώστε σε μόλις δύο εξ αυτών να εμφανίζονται τέσσερα πρόσωπα: Η Παναγία έχοντας δίπλα της τον τιμώμενο Άγιο Δημήτριο και ο Χριστός έχοντας στο πλάι του τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο.

Σε εικονοστάσι, στη βόρεια πλευρά της εκκλησίας έχει τοποθετηθεί μια ακόμα μεγάλους μεγέθους εικόνα του Αγίου Δημητρίου.

Είναι ωστόσο ενδιαφέρον το γεγονός πως το κτίσμα αυτού του ναού είναι σε απόσταση αναπνοής, σχεδόν μεσοτοιχία, στα βόρεια του με άλλο παλαιότερο κτίσμα. Γύρω του υπάρχουν κι άλλα ενδιαφέροντα κτίρια, διαφόρων περιόδων, που αποτελούν την ταυτότητα του Χανδρά, καθώς λειτουργούν ως ένα ενιαίο οικιστικό σύνολο με ιδιαίτερα στοιχεία και χαρακτηριστικά.






Μια ρίζα αποφάσισε να διακοσμήσει το ναό 



Σελίδες