Στο Ηράκλειο του παρελθόντος είχαν θέση και οι επιχειρήσεις επισκευής-κατασκευής σκαπτικών - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020

Στο Ηράκλειο του παρελθόντος είχαν θέση και οι επιχειρήσεις επισκευής-κατασκευής σκαπτικών


Ταξίδι πίσω στο χρόνο στο Ηράκλειο μιας άλλης εποχής δεν μας προσφέρουν μόνο τα ιστορικά βιβλία και τα φωτογραφικά λευκώματα. Καμιά φορά μπορούν να σε ταξιδέψουν στο παρελθόν ακόμα και οι διαφημιστικοί-επαγγελματικοί οδηγοί.

Ένας τέτοιος οδηγός έπεσε στα χέρια μας, σε μια από τις επισκέψεις μας στο παλαιοπωλείο του Βαγγέλη Κρασαγάκη επί της οδού Αγίου Τίτου, κι όταν τον ξεφυλλίσαμε γυρίσαμε κάμποσες δεκαετίες πίσω σε ένα Ηράκλειο, μια Κρήτη και μια χώρα που δεν μοιάζει με ότι βλέπουμε στις μέρες μας.

Οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις που περιλαμβάνει δεν υπάρχουν σήμερα ούτε καν ως ειδικότητες, αφού η τεχνολογία έχει προχωρήσει και τις έχει «ξεπεράσει».


Πόσες πιθανότητες άραγε υπάρχουν να βρούμε, σήμερα, σε κάποιον από τους γνωστούς εμπορικούς δρόμους στην πόλη του Ηρακλείου μηχανουργεία για επισκευή σκαπτικών και κατασκευή της καρότσας τους;

Ίσως καμία. Παλιότερα ωστόσο ήταν συνηθισμένες τέτοιες επιχειρήσεις και μάλιστα διαφήμιζαν ακόμα και με ολοσέλιδες καταχωρήσεις τις υπηρεσίες που προσέφεραν δηλαδή «Κατασκευή ρεμουλκών» και «Επισκευή σκαπτικών» προσφέροντας  «Πληθώρα σχεδίων προς επίδειξιν και επιλογήν υπό των πελατών» αλλά και «παράδοσις συμφώνως με τους όρους παραγγελίας».

Τέτοιες επιχειρήσεις διαπιστώσαμε πως λειτουργούσαν επί της οδού Μηνά Γεωργιάδη, στη Λεωφόρο 62 Μαρτύρων, στη Λεωφόρο Κνωσού, στην Χαριλάου Τρικούπη και σίγουρα αυτές δεν ήταν οι μοναδικές.

Δείτε τις διαφημιστικές καταχωρήσεις τους και κάντε κι εσείς μια "βουτιά" πίσω στο χρόνο.








Σελίδες