Το πιο ξεχωριστό καφενείο στο χωριό Μούντρος στο Ρέθυμνο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

Το πιο ξεχωριστό καφενείο στο χωριό Μούντρος στο Ρέθυμνο



Το βενετσιάνικο παρελθόν στο χωριό Μούντρος (διαβάστε γι' αυτό εδώ) φωνάζει από μακριά.

 Είναι από εκείνα τα μέρη της Κρήτης που όταν περπατάς στα σοκάκια του χάνεις την αίσθηση και του χώρου και του χρόνου.

Της Ελένης Βασιλάκη

 Νομίζεις πως στη γωνία θα συναντήσεις κάποιον ενετό άρχοντα ή θα ακούσεις να σέρνονται οι αλυσίδες των κρατουμένων στη φυλακή του.

Αν πάλι θέλεις να συνδυάσεις ενετοκρατία και Κρήτη προηγούμενων δεκαετιών δεν έχει παρά να επισκεφθείς το καφενεδάκι του Χαράλαμπου Λεωνιδάκη.

Στεγάζεται σ ένα βενετιάνικο κτίσμα, με ένα άκρως εντυπωσιακό θύρωμα, που φέρει την χρονολογία 1893.

Ένα τμήμα του παλιού αυτού κτιρίου, μια και στο σύνολο του είναι πολύ μεγάλο και δίπατο, κρατά εδώ και 60 χρόνια λειτουργώντας το ως καφενείο ο κ Χαράλαμπος ενώ αυτή τη χρήση είχε κι όταν ζούσε ο πατέρας του και ο παππούς του.

Όπως μας λέει, ο πατέρας και ο παππούς του ήταν αρχιτεχνίτες και έδιναν μεγάλη σημασία στα κτίρια και στη διαμόρφωση τους, γι αυτό και επέλεξαν το καφενείο τους να στεγάζεται σ’ ένα από τα καλύτερα κτίσματα αυτού του είδους στο χωριό.

Παλιά, μας περιγράφει ο ηλικιωμένος καφετζής, ο Μούντρος  έσφυζε από ζωή. Εκείνος το πρόλαβε να έχει σχεδόν 500 κατοίκους ενώ σήμερα μετά βίας ζουν σ' αυτό 60-65 ψυχές. 

Η αλήθεια είναι πως πολύ κόσμο στο Μούντρο δε συναντήσαμε και οι θαμώνες του καφενείου κατά συνέπεια είναι λιγοστοί. 

Εκείνος το ξέρει, όμως το ανοίγει κάθε μέρα από συνήθεια, επειδή δεν έχει τίποτα άλλο να κάνει κι αυτό αποτελεί την παρηγοριά του.

 Θα μπουν μέσα τέσσερις πέντε άνθρωποι να πιούν τον καφέ τους, να πουν μια κουβέντα να περάσει η ώρα.

Το καφενεδάκι είναι τυπικό προηγούμενων δεκαετιών, με την ξυλόσομπα στη μέση, τις αφίσες από εταιρείες τσιγάρων στον τοίχο αλλά και φωτογραφίες αγαπημένων προσώπων, τα λιγοστά σύνεργα για τον καφέ, το τεζιάκι με τα μπουκάλια της τσικουδιάς, λίγα τραπεζάκια και καλή καρδιά.   

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα










Σελίδες