Ο παλιός ναός της Αγίας Βαρβάρας με το ιερό κυπαρισσάκι στον ομώνυμο οικισμό της Γόρτυνας - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

Ο παλιός ναός της Αγίας Βαρβάρας με το ιερό κυπαρισσάκι στον ομώνυμο οικισμό της Γόρτυνας


Στον οικισμό της Αγίας Βαρβάρας του Δήμου Γόρτυνας, πάνω στο δρόμο, δεσπόζουν ο παλιός και ο νεώτερος, μεγαλοπρεπής, ναός της Αγίας Βαρβάρας, από την οποία πήρε το όνομα της και η περιοχή.

Της Ελένης Βασιλάκη

Ο παλιός ναός, στη μορφή που έχει σήμερα, χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και διακρίνει κανείς στο εσωτερικό του ελάχιστα σπαράγματα τοιχογραφιών που μαρτυρούν πως πρέπει σε παλιότερες εποχές να ήταν κατάγραφος. Ίσως μάλιστα ο τοίχος όπου διασώζονται τα μικρά αυτά τμήματα των τοιχογραφιών να ήταν και προγενέστερος του υπόλοιπου κτίσματος.

Είναι ένας μονόκλιτος καμαροσκέπαστος ναός που φέρει τρία σφενδόνια, τα οποία καταλήγουν σε ανάγλυφες μενσολίνες.

Χαρακτηριστικό του ναού και στοιχείο που ευλαβούνται ιδιαιτέρως οι πιστοί είναι το μικρό κυπαρίσσι που έχει φυτρώσει στα κεραμίδια του.

 Όπως μας εξήγησε ο εφημέριος του, όλοι οι ιερείς που πέρασαν από το χωριό θυμούνται να υπάρχει στην οροφή το κυπαρίσσι, πάντα στο ίδιο μέγεθος. Ακόμα κι όταν κάποιες φορές ξεραίνεται αναγεννιέται ξανά.

Στο εσωτερικό του ναού το ξύλινο τέμπλο αποτελεί τμήμα του παλιού τέμπλου που είχε τοποθετηθεί στο μεγάλο και νεώτερο ναό της Αγίας Βαρβάρας. Όταν άλλαξαν το μεγάλου μεγέθους τέμπλο στο ναό αυτό ένα κομμάτι του τοποθετήθηκε στην παλιά Αγία Βαρβάρα ενώ άλλα τμήματα του ενσωματώθηκαν στους ναούς της Αγίας Πελαγίας και στον Άγιο Ιωάννη.

Στο σημείο όπου βρίσκεται ο μικρός ναός της Αγίας Βαρβάρας παλιότερα λειτουργούσε το κοιμητήριο του χωριού.

Η απόφαση να ανεγερθεί ένας νέος και μεγαλύτερος ναός πάρθηκε το 1869. Όμως οι συνθήκες τότε υποχρέωσαν τους κατοίκους αντί για ναό να φτιάξουν ένα σχολείο.

Εντέλει το  1904  ξεκίνησε  να  κτίζεται  η  μεγάλη  εκκλησία  της  Αγίας  Βαρβάρας  η οποία ολοκληρώθηκε το 1916.

 Είναι ένας άκρως εντυπωσιακός ναός που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι Μητρόπολη μεγάλης πόλης, λόγω μεγέθους και πλούσιας διακόσμησης.




ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)












Ο νεώτερος και μεγαλύτερος ναός της Αγίας Βαρβάρας







Σελίδες