Αφιερωμένο στη βιοποικιλότητα το φετινό ημερολόγιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αποστολιανών - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019

Αφιερωμένο στη βιοποικιλότητα το φετινό ημερολόγιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αποστολιανών



Γεμάτο φύση, χρώματα, αρώματα και αρμονία, είναι το φετινό ημερολόγιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αποστολιανών «Οι Απόστολοι».

Τη θεματολογία του το νέο ημερολόγιο για το 2020 που μας ήλθε από το όμορφο και γραφικό χωριό της πρώην επαρχίας Πεδιάδος την αντλεί από την τεράστια χλωρίδα του νησιού μας και ειδικότερα εκείνη των Αποστόλων, στέλνοντας μας μέσα από τις εικόνες του και το μήνυμα προστασίας και ανάδειξης της.

Όπως αναφέρεται στο προλογικό του σημείωμα, στις σελίδες του ημερολογίου παρουσιάζεται ένα μικρό δείγμα της άγριας ομορφιάς που ξεπροβάλλει από πεζούλες και χαράκια. Είναι φυτά που συναντάμε άνοιξη, φθινόπωρο, όλες τις εποχές, να κοσμούν το πλουμιστό χαλί της γης, να ομορφαίνουν τον τόπο, να ξεκουράζουν το μάτι, να γαληνεύουν την ψυχή.

Τα φυτά αυτά, προστίθεται, γεννιούνται στην άγρια ερημιά, στην ξεραίλα, στις σχισμές των βράχων, αναζητούν τον ήλιο, το φως, προβάλλουν προκλητικά, ναζιάρικα με χρυσαφιές, κιτρινωπές και κόκκινες αποχρώσεις, ξελογιάστρες, που συμβολίζουν την αειφορία και τη δύναμη της μητρικής γης. Γίνονται στολίδι στη φύση και στο σπίτι, φάρμακο και θρεπτική τροφή.

 Η μητέρα φύση φροντίζει κάθε ημέρα, 365 ημέρες το χρόνο, να μας προσφέρει κι ένα διαφορετικό μπουκέτο. Με τα εξαίσια βελουδένια ανάλαφρα χρώματα και με τα θεσπέσια αρώματα, ξυπνούν τις αισθήσεις και γεννούν συναισθήματα χαράς, προσδοκίας αγνότητας και τρυφερότητας.

Καταλήγοντας ο Πολιτιστικός Σύλλογος των Αποστόλων παροτρύνει: Οι πρόγονοι μας σεβάστηκαν τη Γη, εμείς έχουμε υποχρέωση να την αφουγκραστούμε, να γνωρίσουμε και να ζήσουμε τα φυτά, να τα προστατέψουμε και να τα αναδείξουμε.

Στις σελίδες του ημερολογίου φιγουράρουν, ανά μήνα, πολλά και διαφορετικά φυτά και λουλούδια, με πληροφορίες για τους βιότοπους και τα χαρακτηριστικά τους, όπως τα κυκλάμινα, τα μελισσάκια, ο φλώμος, η πασχαλίτσα, οι παπαρούνες, η αγκαθοκολία, η ακονιζά, το κριθάρι, η φάλαρη, η αγκάθα, το κουτσολόχορτο, το γεράνι, το ασπροθύμαρο, του λαγού τα κουδουνάκια, τα σπάνια φυτά ατεκνόχορτο biarum darisii και biarum idomenaeum, τα λυχναράκια, διάφορα είδη από κρινάκια και νάρκισσους, το κατσοπρίνι και η λαγομηλιά.

Την επιμέλεια των κειμένων του ημερολογίου είχαν η πρόεδρος του Συλλόγου Μαρία Δαμιανάκη με τη Δημοκρατία Βρέντζου Καλομοίρη και την Αλίκη Μαρίνα Καλομοίρη ενώ το φωτογραφικό υλικό που κατάφερε να αποτυπώσει σε πολλά φυτά όχι μόνο τα θεσπέσια χρώματα τους αλλά και είδη της πανίδας, είναι της δεύτερης.






Σελίδες