Στις απέραντες βραχογλυφές των Λευκών Ορέων - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019

Στις απέραντες βραχογλυφές των Λευκών Ορέων


Στα Λευκά Όρη, ανηφορίζοντας πάνω από το Καταφύγιο της Βόλικας, θα συναντήσετε ένα τοπίο μοναδικό, όπως εξάλλου μοναδική είναι στο σύνολο της η συγκεκριμένη οροσειρά με τόσες εναλλαγές τοπίου και χρωμάτων.

Σε αυτή την πλευρά των Λευκών Ορέων, θα δείτε να απλώνονται, σε μεγάλη έκταση, εντυπωσιακές βραχογλυφές. Πρόκειται για βράχους ασβεστολιθικής σύστασης που τα στοιχεία της φύσης έχουν σμιλέψει με τέτοιο τρόπο ώστε να μετατράψουν σε μια τεράστια γλυπτική σύνθεση.

Βραχογλυφές συναντάμε σε αρκετά σημεία της Κρήτης όμως εδώ αίθηση προκαλεί η τεράστια έκταση που καλύπτουν κάνοντας το σκηνικό να μοιάζει εξωπραγματικό.

Χρειάστηκαν εκατομμύρια χρόνια για να δημιουργηθούν οι βραχογλυφές που βλέπετε στις φωτογραφίες του e-storieskritis κι είναι από εκείνα τα δημιουργήματα που δεν μπορείς να μην τα θαυμάσεις και να μην τα παρατηρήσεις.

Για να φθάσετε σε αυτή την πλευρά των Λευκών Ορέων πρέπει να κινηθείται προς τον πρώην δήμο Κεραμιών και να προσεγγίσετε τον σχεδόν εγκαταλελειμμένο οικισμό Μαδαρό. Από εκεί και πάνω ένας όχι και τόσο καλός χωματόδρομος, για απλό ΙΧ αλλά κατάλληλος για 4Χ4, οδηγεί ως το σημείο απ' όπου πλέον πρέπει να περπατήσει κανείς για να φθάσει στα 1450 μέτρα όπου βρίσκεται το καταφύγιο της Βόλικας. 

Σηματοδοτημένο μονοπάτι από εκεί και πάνω οδηγεί στη Μηλέ με τον εντυπωσιακό παγετώνα της. Κάπου στο μέσο αυτής της διαδρομής θα δείτε να απλώνονται τις βραχογλυφές.

Ελένη Βασιλάκη

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε SITE, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)


  












Σελίδες