Colchicum cupanii : Τόσο όμορφο και τόσο δηλητηριώδες- Η σχέση του με τη Μήδεια - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Colchicum cupanii : Τόσο όμορφο και τόσο δηλητηριώδες- Η σχέση του με τη Μήδεια


Το Colchicum cupanii, είναι ένα μικρό λουλουδάκι που φύεται αυτή την εποχή στην εξοχή δίνοντας μας όμορφες εικόνες, λόγω της ντελικάτης του εμφάνισης.

Το γένος αυτό περιλαμβάνει περίπου εξήντα είδη αυτοφυή στη Δυτική Ασία, την Ευρώπη και τη Μεσόγειο, ενώ το συγκεκριμένο είδος, είναι ενδημικό της Μεσογείου.

Ο προσδιορισμός cupanii του δόθηκε προς τιμήν του Fr. Francis Cupani που διετέλεσε διευθυντής των βοτανικών κήπων του Μισιλμέρι κοντά στο Παλέρμο και συγγραφέας του Ηortus Catholicus.

Παρότι πανέμορφο, όπως κι όλα τα κολχικά, είναι εξαιρετικά δηλητηριώδες αφού περιέχει το αλκαλοειδές κολχικίνη.

Κατά την αρχαιότητα είχε και αυτό ιατρική χρήση όμως σε καμία περίπτωση στις μέρες μας δεν πρέπει να χρησιμοποιείται χωρίς ειδική επεξεργασία, και εξειδικευμένες γνώσεις.

Είναι τόσο ισχυρό το αλκαλοειδές του που η κατανάλωση του οδηγεί σε δηλητηρίαση όμοια με αυτή που προκύπτει από κατανάλωση αρσενικού. Λέγεται πως μόλις 5 γραμμάρια αρκούν για να προκαλέσουν το θάνατο.

Ο μύθος μας λέει για τα κολχικά, πως οι αρχαίοι Έλληνες ήξεραν τις δηλητηριώδεις ιδιότητες τους και γι' αυτό η Μήδεια όταν θέλησε να σκοτώσει τα παιδιά της για να εκδικηθεί τον Ιάσωνα τους έδωσε αυτό το φυτό. Επειδή δε το περιστατικό συνέβη στην  Κολχίδα τα φυτά τα ονόμασαν κολχικά.

Οι φωτογραφίες με τα πανέμορφο κολχικά cupanii τραβήχτηκαν σε αγροτική τοποθεσία του οικισμού του Αλαγνίου όπου ειδικά φέτος σχηματίζουν ένα εντυπωσιακό χαλί με τον πληθυσμό τους.








Σελίδες