Ελαιόλαδο υπεραιωνόβιων κρητικών ελαιοδέντρων και φυτό ελιάς στο Πατριαρχείο από την ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Ελαιόλαδο υπεραιωνόβιων κρητικών ελαιοδέντρων και φυτό ελιάς στο Πατριαρχείο από την ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ


Το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη, επισκέφτηκε στις 25 Νοεμβρίου ο Πρόεδρος του Κοινωνικού Συνεταιρισμού «ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ» Ιωάννης Ρεμεδιάκης.

Σε συνάντηση που είχε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και σε συνέχεια επιστολής που είχε αποστείλει η «ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ», με τη διαμεσολάβηση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλου, ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας αποδέχθηκε το αίτημα να γίνει κοινωνός των δραστηριοτήτων της ΚΟΙΝΣΕΠ «ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ.

Ο κ Ρεμεδιάκης μετέφερε τις ευχαριστίες και τις θερμότερες ευχές των μελών του συνεταιρισμού, αλλά και όλων των Ιεραπετριτών και ευχήθηκε εκ μέρους τους μακροημέρευση, υγεία και ευόδωση του Θεάρεστου έργου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του κ Βαρθολομαίου.

Παράλληλα ενημέρωσε τον Παναγιότατο για το πρόγραμμα αειφόρου διαχείρισης των υπεραιωνόβιων ελαιοδέντρων της Κρήτης, το οποίο συνεχίζεται με επιτυχία αλλά και για το αίτημα της ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΥ να υπάρξει από την Περιφέρεια Κρήτης και το Υπουργείο Πολιτισμού, νομοθέτηση προστασίας των υπεραιωνόβιων ελαιοδέντρων. 


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δήλωσε ότι θα συμβάλλει στο να επιτευχτεί αυτός ο στόχος με όλες του τις δυνάμεις.

Είναι ενδιαφέρον εξάλλου το γεγονός του οτι ο Πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ ζήτησε από τον Παναγιότατο το ελαιόλαδο που θα χρειαστεί για την Παρασκευή του Άγιου Μύρου το 2022, να προσφερθεί από τον συνεταιρισμό  και να προέρχεται  από υπεραιωνίβια κρητικά ελαιόδεντρα. 

Ο κ Βαρθολομαίος ενθουσιάστηκε με την πρόταση και την αποδέχθηκε με χαρά όπως και τη συλλεκτική συσκευασία με ελαιόλαδο από υπεραιωνόβιες ελιές που του δώρισε ο κ Ρεμεδιάκης.

Ο πρόεδρος της ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΥ μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη και μια κόρη από αρχαία ελιά του Ιερού Άλσους Καβουσίου. Την ελιά ευλόγησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και έδωσε άμεση εντολή να φυτευτεί στο κηπαριο του Πατριαρχείου και μάλιστα δίπλα στην πόρτα εισόδου του. 


Ο κ Ρεμεδιάκης συναντήθηκε επίσης με τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αρχιμανδρίτη κ. Ιωακείμ Μπίλλη και του παρέδωσε το λεύκωμα του Μανόλη Τσαντάκη με τις υπέροχες φωτογραφίες των υπεραιωνόβιων ελιών της Κρήτης.






Σελίδες