Ο τρίκλιτος ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου-Αγίου Μάμαντος και Ζωοδόχου Πηγής στο Μέσα Λασίθι - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr
 
[style="border: 2px solid; border-color: rgb(55, 62, 89); border-radius: 5px;"] Διαφήμιση Νο 2ος Χωρος Διαφημισης Sat Alarm
ad banner
Διαφήμιση Νο 2ος
 
Διαφήμιση Νο 1ος Χωρος Διαφημισης to pagoto
to pagoto kritis
Διαφήμιση Νο 2ος

Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου 2019

Ο τρίκλιτος ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου-Αγίου Μάμαντος και Ζωοδόχου Πηγής στο Μέσα Λασίθι


Λίγο έξω από τον οικισμό του Μέσα Λασιθίου βρίσκεται ο τρίκλιτος ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου, της Ζωοδόχου Πηγής και του Αγίου Μάμαντος.

Της Ελένης Βασιλάκη

Πρόκειται για το μοναδικό τρίκλτο ναό που συναντάμε στην ευρύτερη περιοχή με το παλαιότερο κλίτος του, αυτό του Μιχαήλ Αρχαγγέλου, να ανάγεται στην ύστερη Ενετοκρατία.

Είναι εξάλλου το μοναδικό που φέρει σφενδόνιο αλλά κι ένα περίτεχνο τέμπλο, που δεν μπορείς παρά να θαυμάσεις τις μοναδικές λεπτομέρειες που το συνθέτουν.

Αρκετές από τις εικόνες που βλέπουμε μέσα στο ναό χαρακτηρίζονται από την υψηλή τέχνη, άγνωστου ωστόσο λαϊκού ζωγράφου, με επιρροές από το Μιχαήλ Δαμασκηνό.

Τα δύο από τα τρία τέμπλα που κοσμούν το συγκεκριμένο ναό αποτελούν έργα τέχνης των περίφημων νιταδόρων του Μέσα Λασιθίου, ενώ για το τρίτο, του Μιχαήλ Αρχαγγέλου, υπάρχουν αμφιβολίες. 

Σε ότι αφορά δε το τέμπλο που βλέπουμε στο κλίτος του Αγίου Μάμαντος, να πούμε πως, έχει μεταφερθεί από το ναό της Παναγίας ενώ το αρχικό του έχει αφαιρεθεί και τμήματα του είναι αφημένα σε μια άκρη, εντός του ναού.

Οι «φωλιές»,τα χαρακτηριστικά σκαλίσματα πάνω από το δωδεκάορτο, που βλέπουμε στο τέμπλο του Μιχαήλ Αρχαγγέλου παραπέμπουν σε έργο προγενέστερο της περιόδου που δημιούργησαν οι νιταδόροι του Μέσα Λασιθίου και είναι παρόμοιες με αυτές που συναντάμε στη Μονή Κρεμαστών. 

Αυτό, όπως ανέφερε, στη διάρκεια ξενάγησης που πραγματοποίησε στο ναό,ο λαογράφος Γιώργος Σταματάκης, μαρτυρά πως είτε δεν είναι δικό τους έργο είτε έγινε πιστή αντιγραφή παλιού τέμπλου από τους νιταδόρους του χωριού.

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος  σε οποιοδήποτε SITE, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)


Το τέμπλο στο κλίτος του Αγίου Μάμαντος

Το τέμπλο της Ζωοδόχου Πηγής


Οι φωλιές στο τέμπλο του Μιχαήλ ΑρχαγγέλουΛεπτομέρειες από το τέμπλο του Μιχαήλ Αρχαγγέλου

Τμήματα του παλιού τέμπλου του Αγίου Μάμαντος1 σχόλιο:

 1. Γεια σας, η εορταστική περίοδος είναι εδώ και πάλι, εκείνοι που έλαβαν δάνειο από εμάς θα πρέπει να βγουν και να δώσουν μια μαρτυρία για εμάς και όσοι δεν έχουν πάρει δάνειο από εμάς θα πρέπει να επικοινωνήσουν μαζί μας τώρα.

  Μικρή εισαγωγή για τον εαυτό μου.
  Ονομάζομαι Claudia Klein, είμαι Γερμανός και εκπροσωπώ την Spotcap Global Financial Services. Παρέχουμε όλα τα είδη δανείων με επιδοτούμενο επιτόκιο 3%

  Χρειάζεστε ένα δάνειο για να εδραιώσετε το χρέος σας πριν από το τέλος του έτους;
  Χρειάζεστε ένα δάνειο για να ξεκινήσετε μια επιχείρηση ή να επεκτείνετε την περίθαλψη σας;
  Χρειάζεστε δάνειο για διακοπές;
  Χρειάζεστε ένα δάνειο για να αγοράσετε ένα αυτοκίνητο ή ένα σπίτι;
  Χρειάζεστε ένα δάνειο για την εκκίνηση ενός νέου Έργου ή της Ολοκλήρωσης του τρέχοντος έργου σας;

  Όποιοι και αν είναι οι λόγοι και χρειάζεστε χρήματα. Εδώ είναι η λύση στις οικονομικές ανησυχίες σας.
  Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να επικοινωνήσουν μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: spotcapglobalservices@gmail.com | ή να μας στείλετε μήνυμα στο WhatsApp: +4915758108767 |

  Όταν πρόκειται για δανεισμό σε απευθείας σύνδεση, είμαστε πολύ αξιόπιστοι και αξιόπιστοι, Είναι πολύ σημαντικό να συνεργαστείτε με τη σωστή εταιρεία. Θα σας βοηθήσουμε να πάρετε το καλύτερο ποσοστό για το δάνειό σας Ανεξάρτητα από την πίστωσή σας! Αν ψάχνετε για οποιοδήποτε είδος δανείου, είμαστε η σωστή εταιρεία για να επικοινωνήσετε μαζί σας.

  Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προσφορά δανείου μέσω αυτού του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: spotcapglobalservices@gmail.com | ή να μας στείλετε μήνυμα στο WhatsApp: +4915758108767 | & Λήψη απάντησης Σε μια στιγμή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σελίδες