Ο τρίκλιτος ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου-Αγίου Μάμαντος και Ζωοδόχου Πηγής στο Μέσα Λασίθι - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019

Ο τρίκλιτος ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου-Αγίου Μάμαντος και Ζωοδόχου Πηγής στο Μέσα Λασίθι


Λίγο έξω από τον οικισμό του Μέσα Λασιθίου βρίσκεται ο τρίκλιτος ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου, της Ζωοδόχου Πηγής και του Αγίου Μάμαντος.

Της Ελένης Βασιλάκη

Πρόκειται για το μοναδικό τρίκλτο ναό που συναντάμε στην ευρύτερη περιοχή με το παλαιότερο κλίτος του, αυτό του Μιχαήλ Αρχαγγέλου, να ανάγεται στην ύστερη Ενετοκρατία.

Είναι εξάλλου το μοναδικό που φέρει σφενδόνιο αλλά κι ένα περίτεχνο τέμπλο, που δεν μπορείς παρά να θαυμάσεις τις μοναδικές λεπτομέρειες που το συνθέτουν.

Αρκετές από τις εικόνες που βλέπουμε μέσα στο ναό χαρακτηρίζονται από την υψηλή τέχνη, άγνωστου ωστόσο λαϊκού ζωγράφου, με επιρροές από το Μιχαήλ Δαμασκηνό.

Τα δύο από τα τρία τέμπλα που κοσμούν το συγκεκριμένο ναό αποτελούν έργα τέχνης των περίφημων νιταδόρων του Μέσα Λασιθίου, ενώ για το τρίτο, του Μιχαήλ Αρχαγγέλου, υπάρχουν αμφιβολίες. 

Σε ότι αφορά δε το τέμπλο που βλέπουμε στο κλίτος του Αγίου Μάμαντος, να πούμε πως, έχει μεταφερθεί από το ναό της Παναγίας ενώ το αρχικό του έχει αφαιρεθεί και τμήματα του είναι αφημένα σε μια άκρη, εντός του ναού.

Οι «φωλιές»,τα χαρακτηριστικά σκαλίσματα πάνω από το δωδεκάορτο, που βλέπουμε στο τέμπλο του Μιχαήλ Αρχαγγέλου παραπέμπουν σε έργο προγενέστερο της περιόδου που δημιούργησαν οι νιταδόροι του Μέσα Λασιθίου και είναι παρόμοιες με αυτές που συναντάμε στη Μονή Κρεμαστών. 

Αυτό, όπως ανέφερε, στη διάρκεια ξενάγησης που πραγματοποίησε στο ναό,ο λαογράφος Γιώργος Σταματάκης, μαρτυρά πως είτε δεν είναι δικό τους έργο είτε έγινε πιστή αντιγραφή παλιού τέμπλου από τους νιταδόρους του χωριού.

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος  σε οποιοδήποτε SITE, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)


Το τέμπλο στο κλίτος του Αγίου Μάμαντος

Το τέμπλο της Ζωοδόχου Πηγής






Οι φωλιές στο τέμπλο του Μιχαήλ Αρχαγγέλου



Λεπτομέρειες από το τέμπλο του Μιχαήλ Αρχαγγέλου









Τμήματα του παλιού τέμπλου του Αγίου Μάμαντος



Σελίδες