Το αυτοφυές φοινικόδασος του Αγίου Νικήτα στα Αστερούσια - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr
 
[style="border: 2px solid; border-color: rgb(55, 62, 89); border-radius: 5px;"] Διαφήμιση Νο 2ος Χωρος Διαφημισης Sat Alarm
ad banner
Διαφήμιση Νο 2ος
 
Διαφήμιση Νο 1ος Χωρος Διαφημισης to pagoto
to pagoto kritis
Διαφήμιση Νο 2ος

Σάββατο, 9 Νοεμβρίου 2019

Το αυτοφυές φοινικόδασος του Αγίου Νικήτα στα ΑστερούσιαΜια γυμνή ακτογραμμή,στο μέσο της το αυτοφυές δάσος φοινίκων του Θεόφραστου και παραδίπλα κατάλευκο, σαν περιστέρι, το εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου. Αυτή η εικόνα πραγματικά μαγνητίζει το βλέμμα. Πράσινο από τη μια, ανάμεσα στο καφέ της άγονης γης, και στο βάθος το απέραντο γαλάζιο.

Αν δεν ήταν δημιούργημα της φύσης θα μπορούσε κάλλιστα να είναι έργο ζωγραφικής με πολύ έμπνευση.

Το φοινικόδασος του Αγίου Νικήτα (το μοναστήρι του είναι λίγο μακρύτερα αριστερά του δάσους) είναι μια όαση, ευτυχώς περιφραγμένη, διαφορετικά ίσως και να μην επιβίωνε των ζώων και των ανθρώπων.

Οι φοίνικες του μικρού αυτού δάσους ανήκουν στο είδους theophrastis (κρητικός φοίνικας) που δυστυχώς πλέον συναντάμε σε λίγα μέρη της Κρήτης και γι’ αυτό και προστατεύεται από τη Δασική Υπηρεσία .

O φοίνικας του Θεόφραστου (Phoenix theophrastii) είναι ενδημικός στην ανατολική Μεσόγειο και η εξάπλωση του στο νησί μας είναι αρκετά περιορισμένη. Ικανοποιητικό πληθυσμό του βλέπουμε στο Βάι,στην παραλία Πρέβελη και στα Αστερούσια.

Σε ότι αφορά το συγκεκριμένο είδος να πούμε πως μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 15 μέτρα με τον κορμό του να είναι σχετικά λεπτός. Ο καρπός του είναι ωοειδής και περιέχει ένα μόνο μεγάλο σπόρο.

Ως φοίνικας θυμίζει τον Phoenix dactylifera, δηλαδή τη γνωστή χουρμαδιά που φύεται στις ερήμους Σαχάρα και της Αραβίας, αλλά και τον Phoenix canariensis με πιο ασημοπράσινο χρώμα φυλλώματος. Για αυτό λέγεται  πως ο φοίνικας του Θεοφράστου είναι ο αρχαίος πρόγονος και των δυο αυτών ειδών.

Στο Φοινικόδασος στον Άγιο Νικήτα, στο τέρμα της πρώτης μεγάλης συστάδας με φοίνικες βλέπουμε την Κεφαλοβρύση, μια πηγή με σταθερή παροχή νερού που δίνει ζωή στο άνυδρο και ξερό τοπίο και φυσικά στους φοίνικες του.
1 σχόλιο:

 1. Γεια σας, η εορταστική περίοδος είναι εδώ και πάλι, εκείνοι που έλαβαν δάνειο από εμάς θα πρέπει να βγουν και να δώσουν μια μαρτυρία για εμάς και όσοι δεν έχουν πάρει δάνειο από εμάς θα πρέπει να επικοινωνήσουν μαζί μας τώρα.

  Μικρή εισαγωγή για τον εαυτό μου.
  Ονομάζομαι Claudia Klein, είμαι Γερμανός και εκπροσωπώ την Spotcap Global Financial Services. Παρέχουμε όλα τα είδη δανείων με επιδοτούμενο επιτόκιο 3%

  Χρειάζεστε ένα δάνειο για να εδραιώσετε το χρέος σας πριν από το τέλος του έτους;
  Χρειάζεστε ένα δάνειο για να ξεκινήσετε μια επιχείρηση ή να επεκτείνετε την περίθαλψη σας;
  Χρειάζεστε δάνειο για διακοπές;
  Χρειάζεστε ένα δάνειο για να αγοράσετε ένα αυτοκίνητο ή ένα σπίτι;
  Χρειάζεστε ένα δάνειο για την εκκίνηση ενός νέου Έργου ή της Ολοκλήρωσης του τρέχοντος έργου σας;

  Όποιοι και αν είναι οι λόγοι και χρειάζεστε χρήματα. Εδώ είναι η λύση στις οικονομικές ανησυχίες σας.
  Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να επικοινωνήσουν μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: spotcapglobalservices@gmail.com | ή να μας στείλετε μήνυμα στο WhatsApp: +4915758108767 |

  Όταν πρόκειται για δανεισμό σε απευθείας σύνδεση, είμαστε πολύ αξιόπιστοι και αξιόπιστοι, Είναι πολύ σημαντικό να συνεργαστείτε με τη σωστή εταιρεία. Θα σας βοηθήσουμε να πάρετε το καλύτερο ποσοστό για το δάνειό σας Ανεξάρτητα από την πίστωσή σας! Αν ψάχνετε για οποιοδήποτε είδος δανείου, είμαστε η σωστή εταιρεία για να επικοινωνήσετε μαζί σας.

  Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προσφορά δανείου μέσω αυτού του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: spotcapglobalservices@gmail.com | ή να μας στείλετε μήνυμα στο WhatsApp: +4915758108767 | & Λήψη απάντησης Σε μια στιγμή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σελίδες