Η "διψασμένη" λίμνη στη θέση Τούρκου Λάκκος στον Αχεντριά - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

Η "διψασμένη" λίμνη στη θέση Τούρκου Λάκκος στον Αχεντριά



Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τον οικισμό του Αχεντριά και στη θέση που οι ντόπιοι ονομάζουν Τούρκου Λάκκος βρίσκεται μια μεγάλη και εντυπωσιακή φυσική λίμνη.

Η περιοχή, όπως μας ανέφερε κάτοικος του Αχεντριά, πήρε το όνομα της από έναν Τούρκο τον οποίο συγχωριανοί του, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, σκότωσαν και έθαψαν εκεί για να μην μπορέσει κανείς να τον εντοπίσει.

Και πράγματι ο τόπος αυτός είναι απομονωμένος. Περιβάλλεται από ορεινούς όγκους, εντυπωσιακά βράχια ενώ ένα μέρος του έχει θέα προς τη θάλασσα και τα νότια παράλια του Ηρακλείου, με το μάτι να φθάνει ως την Άρβη.

Στη διάρκεια του χειμώνα η λίμνη είναι γεμάτη νερό δημιουργώντας ένα φυσικό βιότοπο όπου βρίσκουν καταφύγιο πολλά διαφορετικά είδη πουλιών. Αυτή την εποχή ωστόσο και μετά από τόσους μήνες ανομβρίας όλο το νερό της έχει απορροφηθεί από τη διψασμένη γη ή έχει εξατμιστεί από τη ζέστη, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει την εικόνα που βλέπετε στις φωτογραφίες.

Για να προσεγγίσει κανείς τη λίμνη θα πρέπει να κινηθεί αρχικά σε αγροτικό δρόμο και στη συνέχεια σε μονοπάτι, νότια του χωριού Αχεντριάς, όχι τόσο ευδιάκριτο σε αρκετά σημεία του, και να κατέβει στη συνέχεια από τους βράχους και τα ανοίγματα που έχει δημιουργήσει η από αιώνες διέλευση ανθρώπων από εκεί προκειμένου να φθάσουν στον Άγιο Νικήτα που βρίσκεται λίγο πιο κάτω.

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος  σε οποιοδήποτε SITE, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)

   








Σελίδες