Ο παραθαλάσσιος οικισμός Μαριδάκι και η όμορφη παραλία του - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Ο παραθαλάσσιος οικισμός Μαριδάκι και η όμορφη παραλία του



Το καλοκαίρι σφύζει από ζωή αλλά το χειμώνα λιγοστοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να ζήσουν εκεί, καθώς οι προσβάσεις δεν είναι εύκολες κι αυτό δημιουργεί ένα θέμα.

Ο λόγος για τον παραθαλάσσιο οικισμό Μαριδάκι με τη βοτσαλωτή παραλία του και το ρέμα του Λιχνιστή που καταλήγει, στη θάλασσα.

Για να φθάσει κάποιος ως το Μαριδάκι είτε πρέπει να περπατήσει περίπου 45 λεπτά από διαμορφωμένο όμορφο μονοπάτι, από τον Τσούτσουρα, είτε να κινηθεί με αυτοκίνητο σε ένα, όχι και τόσο καλό, χωματόδρομο από τον Αχεντριά.

Ο οικισμός, που δεν είναι το δυνατό του σημείο η με κανόνες και σχέδιο δόμηση, απλώνεται δυτικά του Τσούτσουρα και σε απόσταση περίπου 65 χιλιομέτρων από το Ηράκλειο, ανατολικά των Αστερουσίων.

Στο κέντρο του χωριού θα δείτε το ρέμα από τον καταρράκτη του Λιχνιστή και δίπλα σε αυτό μια βρύση. Λίγα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και 1-2 ταβέρνες λειτουργούν εκεί το καλοκαίρι.

Η παραλία του καλύπτει μια απόσταση περίπου 200-300 μέτρων και σε γενικές γραμμές τους θερινούς μήνες είναι γαλήνια.

Λέγεται πως ο οικισμός ονομάστηκε μαριδάκι όχι λόγω του γνωστού ψαριού αλλά από μια μικροκαμωμένη καλόγρια που μόναζε σε παρακείμενη Μονή και λεγόταν Μαρία. Το Μαρία εξαιτίας του μικρού μεγέθους της έγινε Μαριάκι και στο τέλος η περιοχή πήρε το όνομα Μαριδάκι.

Αν είστε λάτρης της περιπέτειας τότε μπορείτε να επισκεφθείτε το φαράγγι που ξεκινά νότια του Αχεντριά και καταλήγει στο Μαριδάκι. Λίγο πριν το τέλος του θα δείτε τον καταρράκτη του Λιχνιστή, που στην πραγματικότητα είναι μια σειρά πέντε καταρρακτών με το μεγαλύτερο να φθάνει σε ύψος τα περίπου 60 μέτρα. 

Ονομάστηκε Λιχνιστής επειδή λόγω του μεγάλου ύψους του το νερό πέφτοντας μοιάζει να λιχνίζεται και να σκορπά στον αέρα. Βέβαια για να κατεβείτε το φαράγγι πρέπει να διαθέτετε τεχνικό εξοπλισμό και εμπειρία.











Σελίδες