Ο ναός του Ευαγγελιστή και γιατρού Αγίου Λουκά στο ΠΑΓΝΗ - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Ο ναός του Ευαγγελιστή και γιατρού Αγίου Λουκά στο ΠΑΓΝΗ




Ο Άγιος Λουκάς ο Ευαγγελιστής τιμάται κάθε χρόνο στις 18 Οκτωβρίου, με λαμπρότητα, στο Ηράκλειο στο ναό που είναι αφιερωμένος στη χάρη του, στο προαύλιο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Ο Άγιος Λουκάς, που συνέγραψε το τρίτο Ευαγγέλιο της Καινής Διαθήκης και τις Πράξεις των Αποστόλων, καταγόταν από την Αντιόχεια της Συρίας και υπήρξε γιατρός στο επάγγελμα.

Την ιδιότητα του αυτή, πρώτη, επικαλούνται οι χιλιάδες πιστοί που μέχρι σήμερα έχουν ζητήσει τη βοήθεια του, όντας οι ίδιοι ή συγγενικά τους πρόσωπα ασθενείς στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Κρήτης.

Ο τρουλαίος ναός του Αγίου Λουκά θεμελιώθηκε το 1999 και τα θυρανοίξια του έγιναν το 2004, παραμονή της γιορτής του. Εγκαινιάστηκε δε στις 29 Σεπτεμβρίου του 2008 κι έκτοτε καθημερινά γίνεται τόπος προσευχής όλων όσοι αισθάνονται την ανάγκη είτε να ευχαριστήσουν είτε να παρακαλέσουν για τη βοήθεια του μεγάλου γιατρού της Ορθοδοξίας.

Ο πατέρας Μιχαήλ Πίσαρης διακονεί το ναό του Αγίου Λουκά και το ΠΑΓΝΗ εδώ και πάνω από χρόνια, κι όπως μας είπε, έχει ακούσει κι έχει δει αμέτρητα περιστατικά νέων ανθρώπων που φεύγουν από τη ζωή χτυπημένοι από ανίατες νόσους, τροχαία κι άλλα δυσάρεστα γεγονότα κι άλλα τόσα περιστατικά με αίσια κατάληξη ανθρώπων που θεραπεύτηκαν, βρεφών που κινδύνευσαν αλλά τελικά σώθηκαν. 

"Έτσι είναι η ζωή" μας λέει ενώ την ίδια ώρα δέχεται ευχές από πιστούς που έχουν έλθει ν' ανάψουν κερί και να προσευχηθούν στο ναό, οι πόρτες του οποίου είναι πάντα ανοικτές κι ο εφημέριος του πάντα πρόθυμος να παρηγορήσει αλλά και να μοιραστεί τις χαρές του ποιμνίου του.


Τμήμα των ιερών λειψάνων του Αγίου Λουκά βρίσκεται στο όμορφο ναό, με το ξυλόγλυπτο τέμπλο, και μάλιστα τέθηκε σε προσκύνηση λόγω της γιορτής του. 

Να σημειώσουμε πως ο Αγίος Λουκάς ανεγέρθηκε με δωρέες πιστών και την συνδρομή του ίδιου του ΠΑΓΝΗ και των ανθρώπων του ενώ εδώ και δύο χρόνια, πάλι με χρήματα που προσφέρει ο κόσμος, έχει αρχίσει η αγιογράφηση του.

Στην είσοδο του ΠΑΓΝΗ υπάρχει και προσκυνητάρι αφιερωμένο στον Άγιο Λουκά τον Ευαγγελιστή ενώ στο υπόγειο συναντάμε ένα ακόμα παρεκκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο Λουκά, όχι όμως τον Ευαγγελιστή αλλά στον Αρχιεπίσκοπο Κριμαίας το Ρώσο, το οποίο εγκαινιάστηκε στις 9 Οκτωβρίου του 2011 και πανηγυρίζει στις 11 Ιουνίου. Μάλιστα εκεί τελείται Θεία Λειτουργία κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα.





















Σελίδες