"Πάρε μια φωτογραφία με το ζώο"...να έχεις να πεις για την Κρητική φιλοζωία - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

"Πάρε μια φωτογραφία με το ζώο"...να έχεις να πεις για την Κρητική φιλοζωία



Μόνο διαφήμιση που δεν αποτελεί για την πρώην επαρχία Κισάμου, τα Χανιά αλλά και την Κρήτη γενικότερα η εικόνα που καταγράψαμε το απόγευμα της Κυριακής στον πολυσύχναστο δρόμο έξω από το Τοπολιανό Φαράγγι, απ' όπου διέρχονται οι χιλιάδες  επισκέπτες του Ελαφονησίου κι άλλων μοναδικών παραλιών της περιοχής.

Μια κατσίκα της φυλής Alpine, που όταν όμως την αντικρίσεις πρώτη φορά την περνάς άνετα για κρητικό αίγαγρο, έχει δεθεί πίσω από το φράχτη του φαραγγιού από άτομο που έχει στήσει ακριβώς πάνω στο δρόμο ένα αυτοσχέδιο μαγαζάκι με τοπικά προϊόντα, με σκοπό να περνούν οι διερχόμενοι και να φωτογραφίζονται μαζί της.

Μάλιστα έχει τοποθετήσει και πινακίδα όπου αναγράφει πως για τους πελάτες του η φωτογραφία με το ζώο, (επιμελώς δεν αναφέρει το είδος του) είναι δωρεάν.

Σίγουρα πάντως η πλειοψηφία των τουριστών από το εξωτερικό, που γνωρίζουμε ότι η φιλοζωία τους είναι μερικά επίπεδα πιο πάνω από την ελληνική, αυτή την εικόνα όχι μόνο δεν την επιδοκιμάζουν αλλά την κρατούν φεύγοντας ως δυσφήμιση για τον τόπο μας.


Το άμοιρο ζώο είναι δεμένο με ένα κοντό σχοινί για να είναι πάντα κοντά στο φράκτη και ολημερίς περιμένει ο ιδιοκτήτης του να αποκομίσει κέρδος από την επιβλητική ομολογουμένως παρουσία του.

Θεωρώντας κι εμείς από την πλευρά μας πως επρόκειτο για αίγαγρο απευθυνθήκαμε στη Διεύθυνση Δασών Χανίων όπου μας εξήγησαν πως είναι μια κατσίκα Αλπίν, για την οποία μάλιστα έχουν δεχθεί κατά καιρούς αρκετές καταγγελίες.

Ωστόσο επειδή δεν πρόκειται για άγριο και προστατευόμενο είδους δεν μπορούν να παρέμβουν πόσο μάλλον από τη στιγμή που είναι δηλωμένο από τον ιδιοκτήτη του, καθώς φέρει ενώτιο, το οποίο όμως να πούμε πως σκοπίμως έχει τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο στο αυτί του ζώου ώστε να μην είναι ορατό και να το αντιμετωπίζουν όλοι ως μη οικόσιτο.

Από εκεί και πέρα για την ευζωία του, που καταφανώς καταπατάται, αρμόδια είναι η αστυνομία που μπορεί να κινηθεί μετά από καταγγελία, πράγμα που καλό θα ήταν να γίνει γιατί ουδείς μπορεί να ισχυριστεί πως το ζώο καλοπερνάει.

Για την ιστορία ν αναφέρουμε πως η κατσίκα Αλπίν προέρχεται από τη Γαλλία και θεωρείται ιδανική για γαλακτοπαραγωγή αφού  μπορεί να δώσει 700-800 κιλά γάλακτος το χρόνο. Με αυτό το ζητούμενο έφθασε στην Κρήτη αλλά όταν διαπιστώθηκε πως δεν είναι κατάλληλη για κρεατοπαραγωγή μειώθηκε το ενδιαφέρον για την εκτροφή της.

Υπήρξαν μάλιστα σκέψεις κάποια στιγμή στα Χανιά για απαγόρευση εκτροφής αυτού του είδους από φόβο επιμιξίας με τον Κρητικό αίγαγρο.

Σελίδες