Ρόδο της Ιεριχούς ή της Παναγίας: Το φυτό που δεν πεθαίνει ποτέ - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

Ρόδο της Ιεριχούς ή της Παναγίας: Το φυτό που δεν πεθαίνει ποτέ



Λέγεται πως οι Σταυροφόροι ήταν εκείνοι που το έφεραν στην Ευρώπη θεωρώντας το ιερό φυτό ενώ το έκαναν έμβλημα και στη σημαία τους.

Το «Ρόδο της Ιεριχούς» ή της Παναγίας ή της Νεκρανάστασης, προέρχεται από την έρημο του Ισραήλ και της Ιορδανίας όπου οι τοπικοί πληθυσμοί το θεωρούν φυτό της καλοτυχίας και της καλής υγείας.

Ανήκει στην οικογένεια Selaginella lepidophylla κι είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό. Κύριο χαρακτηριστικό του το ότι μπορεί να ξεραθεί και με λίγο νερό να ανοίξει και πάλι και να γίνει καταπράσινο και μάλιστα χωρίς να έχει φυτευτεί στο έδαφος.

Έτσι μπορεί να ζήσει για χρόνια, με περιόδους ανάπαυσης.

Το «Ρόδο της Ιεριχούς» μας λέει η παράδοση πως συντρόφευε την Παναγία στο μοναχικό της ταξίδι από τα Ιεροσόλυμα στην Αίγυπτο και γι' αυτό τον λόγο εκείνη το ευλόγησε να είναι αθάνατο και να ανθίζει κάθε χρόνο την παραμονή των Χριστουγέννων.

Στην αρχαία Αίγυπτο το λάτρευαν και πίστευαν πως προσφέρει προστασία και είναι αντίδοτο στα δηλητήρια.

Στο Μεξικό ήταν κομμάτι των ταφικών εθίμων επειδή είναι αθάνατο.

Στην Ισπανία και στην Πορτογαλία οι ναυτικοί άνοιγαν το ρόδο για να ευχαριστήσουν την Παναγία που τους προστάτευε ώστε να γυρίσουν ασφαλείς από το ταξίδι τους.

Στη χώρα μας αλλά και στη Γερμανία δίνεται ως δώρο στα ζευγάρια  που θέλουν να αποκτήσουν παιδί.  Αρκεί να το τοποθετήσουν κάτω από το κρεβάτι τους για να υπάρξει εγκυμοσύνη και να γεννήσει εύκολα η γυναίκα.

Όταν είναι ανοιχτό και πράσινο θεωρείται πως λειτουργεί ως ιονιστής της αρνητικής ενέργειας, ενώ όταν είναι κλειστό  και ξερό  λειτουργεί ως σκοροκτόνο, αν το τοποθετήσουμε μέσα στην ντουλάπα μας.

Κάποιοι λένε πως όταν το βάζουμε σε νερό για να ανοίξει μπορούμε να κάνουμε μια ευχή και να πραγματοποιηθεί ενώ άλλοι θεωρούν πως είναι καθαρά ένα ενεργειακό φυτό και τίποτα περισσότερο.

Για να ανοίξει αρκεί να το βάλετε, όπως είναι ξερό, κάτω από τρεχούμενο νερό να  βραχεί καλά και μετά να το τοποθετήσετε σε ένα πιάτο με νερό ώστε να ακουμπά η βάση του. Μέσα σε λίγες ώρες πρασινίζει. Το νερό θα πρέπει να το αλλάζετε κάθε μέρα και καλό θα ήταν το παλιό να το ρίχνετε σε κάποια γλάστρα σας.

Αφού κρατηθεί ανοικτό για όσες ημέρες επιθυμείτε μπορείτε να το βγάλετε από το νερό να το αφήσετε να ξεραθεί και να το φυλάξετε μέχρι την επόμενη φορά που θα το χρησιμοποιήσετε. Πρέπει για να ανακτήσει τις δυνάμεις του να μείνει σε ξηρά κατάσταση τουλάχιστον δέκα ημέρες.

Όσο για το που θα το βρείτε, συνήθως υπάρχει σε καταστήματα με αρωματικά φυτά και βότανα αλλά και σε διαδικτυακά καταστήματα αυτού του είδους 


Αυτή την εικόνα παρουσιάζει μόλις βραχεί και μπει στο νερό

Λίγα λεπτά αφότου το βάλετε στο νερό αρχίζει να ανοίγει

Σελίδες