Η βυζαντινή Μονή του Αγίου Παύλου έξω από τους Παράνυμφους στα Αστερούσια - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Η βυζαντινή Μονή του Αγίου Παύλου έξω από τους Παράνυμφους στα Αστερούσια



Σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από το τελευταίο σπίτι του οικισμού των Παράνυμφων βρίσκεται η Μονή του Αγίου Παύλου, η οποία χρονολογείται από την περίοδο της Ενετοκρατίας ενώ λειτούργησε ως ερημητήριο μέχρι τα μέσα περίπου του 20ου αιώνα.

Η επιλογή της θέσης όπου κτίστηκε δεν ήταν διόλου τυχαία καθώς βρίσκεται στο δρόμο σύνδεσης των Παράνυμφων με τη Μονή Κουδουμά, πάνω από τους επιβλητικούς και ιδανικούς για ασκητισμό γκρεμούς και βραχοσπηλιές των Αστερουσίων.

Στη ρίζα της πλαγιάς, όπου βλέπουμε τη Μονή, υπήρχε και πηγή με αρκετό νερό, η οποία παραμένει ενεργή ως τις μέρες μας.

Η Μονή του Αγίου Παύλου ήκμασε την εποχή που ο λόγιος Ιωσήφ Φιλάγρης διεύθυνε την κοντινή Μονή των Τριών Ιεραρχών, στο Λουσούδι των Καπετανιανών.

Φέρεται να ήταν ενεργή καθ’ όλη την περίοδο της Ενετοκρατίας ενώ κατά την Τουρκοκρατία απογυμνώθηκε από τα περιουσιακά της στοιχεία.

Τον 19ο αιώνα έγινε προσπάθεια αναστύλωσης της με τους κατοίκους των Παρανύμφων και του Πλατανιά να σπεύδουν να στηρίξουν οικονομικά την όλη προσπάθεια. Ωστόσο η ραγδαία ανάπτυξη της Μονής Κουδουμά μάλλον έπαιξε ρόλο στη σταδιακή εγκατάλειψη της.

Ο ναός της Μονής ανήκει στον τύπο της μονόκλιτης βασιλικής με νάρθηκα ενώ το οξυκόρυφο θύρωμα της εισόδου της είναι λαξευμένο σε πωρόλιθο, τυπικό της περιόδου της Ενετοκρατίας.

Στο εσωτερικό του καθολικού  σώζονται λίγα τμήματα τοιχογραφιών που μοιάζουν να ήταν, πριν καταστραφούν,  πολύ όμορφες με ζωντανά χρώματα και μορφές.

Στην αυλή βλέπουμε ερείπια από τα κελιά των μοναχών που είναι προσαρτημένα στο κτίριο του ναού αλλά και τάφους.

Ακριβώς κάτω από το ναό, που είναι κτισμένος σε ένα φυσικό μπαλκόνι της περιοχής, ξεκινά ένα απότομο φαράγγι και οι γκρεμοί των νότιων Αστερουσίων που είναι ένα από τα πλέον επιβλητικά μέρη της Κρήτης.

Η όλη τοποθεσία ήταν ιδανική για την εγκατάσταση πληθυσμών από την αρχαιότητα και αυτό μαρτυρούν τα ευρήματα που έχουν εντοπιστεί τριγύρω.

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)




















Σελίδες