Η φάμπρικα της Μονής Δισκουρίου-Λειτουργεί ως τις μέρες μας παράγοντας παραδοσιακά ελαιόλαδο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

Η φάμπρικα της Μονής Δισκουρίου-Λειτουργεί ως τις μέρες μας παράγοντας παραδοσιακά ελαιόλαδο


Η Μονή Δισκουρίου στο Μυλοπόταμο είναι ένα εντυπωσιακό μοναστηριακό συγκρότημα από πολλές απόψεις. Δεν είναι μόνο η ιστορία του, που αν πιστέψουμε τις παραδόσεις μας γυρνά πίσω στην αρχαιότητα, αλλά και ο τρόπος που έχει δομηθεί και λειτουργεί σήμερα.

Της Ελένης Βασιλάκη

Με τη μορφή που βλέπουμε στις μέρες μας το μοναστήρι, καθώς έχει υποστεί στο παρελθόν αμέτρητες καταστροφές από κατακτητές, φυσικά φαινόμενα, αλλά και ανθρώπινες επεμβάσεις, μπορούμε να χρονολογήσουμε, ένα μεγάλο κομμάτι του,  κατά την ύστερη Bενετοκρατία. 

Στην αυλή της μονής σώζεται, χωρίς να έχουμε ακριβή χρονολογία κτίσης, μια εντυπωσιακή φάμπρικα.

Εκείνο που θα πρέπει να επισημάνουμε είναι πως η φάμπρικα παραπέμπει σε περιόδους που οι μηχανές δεν είχαν μπει στη ζωή των αγροτών και όλες οι εργασίες για την παραγωγή ελαιολάδου σε αυτού του  είδους τα εργοστάσια γινόταν με τα χέρια και με ζώα. 

Και βέβαια θα σκεφτεί κανείς και που είναι το περίεργο αφού ερείπια τέτοιων εργοστασίων έχουμε σχεδόν σε κάθε χωριό της Κρήτης;… εδώ το περίεργο είναι πως η φάμπρικα παραμένει λειτουργική και συχνά πυκνά με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο αλέθουν εκεί τις ελιές από τα κτήματα της Μονής και παράγουν λάδι, όπως παρήγαγαν οι Κρητικοί πολλές δεκαετίες πριν.

Οι μεγάλες μυλόπετρες της φάμπρικας ακόμα λειτουργούν ενώ το λάδι,αφού αλεστούν οι ελιές, βγαίνει με συμπίεση από το βαρύ σιδερένιο πιεστήριο και τρέχει στην λαξευμένη πέτρινη γούρνα.

 Πιθάρια πήλινα και κάθε είδους χρειαζούμενα για τη σταφίδα, το κρασί και το αλώνισμα σιτηρών υπάρχουν μέσα στην παλιά και  καλοδιατηρημένη φάμπρικα.

Ο χώρος πραγματικά διατηρείται άριστα και λόγω της χειμερινής χρήσης του διαθέτει και τζάκι. Είναι από τα μέρη εκείνα που αξίζει κανείς να επισκεφθεί συμπληρωματικά με το Καθολικό του μοναστηριού και τα πολλά παρεκκλήσια του. 

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)












Σελίδες