Ο ναός του Αγίου Σώζοντος στη διαταύρωση για Αρχάνες - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019

Ο ναός του Αγίου Σώζοντος στη διαταύρωση για Αρχάνες



Στη διασταύρωση που συνδέει τον παλιό δρόμο Ηρακλείου- Αρχανών με τη νέα εθνική οδό, βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Σώζοντος. 

Λίγα μέτρα πιο κάτω στέκει το γλυπτό του Μανώλη Τσομπανάκη, για να θυμίζει πως εκεί ακριβώς, το βράδυ της 26ης Απριλίου του 1944, μια ομάδα Άγγλων κομάντο και Κρητικών αντιστασιακών αφού έστησαν ενέδρα στο αυτοκίνητο που επέβαινε ο Γερμανός διοικητής της Ανατολικής Κρήτης, υποστράτηγος Χάινριχ Κράιπε, τον απήγαγαν και τον μετέφεραν αιχμάλωτο στην Αίγυπτο.

Σε αυτό το ιστορικό σταυροδρόμι ο ναός του Αγίου Σώζοντος δέχεται πιστούς καθημερινά, καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου, καθώς δεσπόζει σε ένα κομβικό πέρασμα για τους οδηγούς από και προς το Ηράκλειο, τις Αρχάνες και τα γύρω χωριά.

Ο ναός είναι λιτός χωρίς περιττά στολίδια. Ένα απλό ξύλινο τέμπλο με λιγοστές διακοσμητικές λεπτομέρειες και η παραφορτωμένη από τα τάματα των πιστών εικόνα του Αγίου Σώζοντος, δίπλα στις υπόλοιπες εικόνες του τέμπλου.


Αρκετές πινακίδες έξω από την εκκλησία υποδεικνύουν πως ο ναός πανηγυρίζει στις επτά Σεπτεμβρίου κι είναι αυτή η μέρα που γεμίζει μέσα κι έξω ο χώρος από εκατοντάδες πιστούς που τιμούν τη χάρη του Αγίου.

Ποιος είναι ο τιμώμενος Άγιος

Ο Άγιος Σώζων γεννήθηκε στη Λιακονία το 300 μ.Χ εποχή που την εξουσία κατείχε ο Μαξιμιανός. Το όνομα του Αγίου, πριν το θείο βάπτισμα, ήταν Ταράσιος και το επάγγελμα του βοσκός.

Όταν άλλαξε την πίστη του πήρε το όνομα Σώζον κι άρχισε να μεταφέρει το Θείο Λόγο σε ειδωλολάτρες φθάνοντας μέχρι την Κιλικία όπου βλέποντας ένα χρυσό ειδωλολατρικό άγαλμα δεν άντεξε κι έσπασε το δεξί του χέρι, το πούλησε και μοίρασε τα χρήματα στους φτωχούς.

Όταν η ενέργεια του αυτή έγινε γνωστή στον Μαξιμιανό δόθηκε εντολή να συλληφθεί και να φυλακισθεί. Μέχρι αυτό να συμβεί ωστόσο συλλαμβάνονταν και φυλακίζοντας άλλοι αθώοι χριστιανοί.

 Ο Σώζοντας δεν ήθελε κανείς να υποφέρει εξαιτίας του και παραδόθηκε ο ίδιος στους διώκτες του. Τα βασανιστήρια που υπέστη μέχρι που τον έριξαν στη φωτιά ήταν πολλά. Εκείνος τελικά έσβησε πάνω στις φλόγες ενώ την ίδια ώρα μια δυνατή βροχή έσβησε τη φωτιά, πράγμα που τρομοκράτησε τους βασανιστές του. Οι χριστιανοί πήραν τα Άγια Λείψανα του και τα ενταφίασαν ενώ στη συνέχεια καθιερώθηκε η λατρεία του.











Σελίδες