Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και το χταπόδι-Ένα άγνωστο περιστατικό από την παιδική του ηλικία - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και το χταπόδι-Ένα άγνωστο περιστατικό από την παιδική του ηλικία



Ένα περιστατικό άγνωστό στον πολύ κόσμο με πρωταγωνιστή τον Ελευθέριο Βενιζέλο παιδί αποκαλύπτει στο βιβλίο του, με τίτλο «Ελευθέριος Βενιζέλος-Ο Μέγας Δημιουργός», ο Παύλος Γύπαρης, που υπήρξε υπεύθυνος ασφαλείας του μεγάλου Κρητικού πολιτικού.

Γραμμένο το 1955, στην καθαρεύουσα, το βιβλίο αυτό περιέχει ενδιαφέρουσες πληροφορίες από τη ζωή και την πολιτική καριέρα του Βενιζέλου αποτυπωμένες με τη ματιά ενός ανθρώπου που όχι μόνο τον θαύμαζε αλλά ήταν και η σκιά του, από τη στιγμή που ο Ελευθέριος Βενιζέλος πάτησε το πόδι του στην Αθήνα, από την Κρήτη, και μέχρι το θάνατο του.

Το περιστατικό που περιγράφει συνέβη στη Σύρο όπου η οικογένεια του Κυριάκου Βενιζέλου, πατέρα του Ελευθέριου, κατέφυγε μετά την καταστολή της επανάστασης του 1866 στην Κρήτη.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, η «μικρός δαίμονας» όπως τον αποκαλούσαν οι καθηγητές του στο γυμνάσιο λόγω της ισχυρής προσωπικότητας του, είχε πάει για μπάνιο στη θέση "Κανόνι" με το συμμαθητή του Σαουνάτσο, με καταγωγή από το Ρέθυμνο.


Καθώς είχαν μπει στη θάλασσα και προχωρούσαν κολυμπώντας και  απολαμβάνοντας τη δροσιά της ένα χταπόδι τυλίχθηκε στο πόδι του Λευτέρη.

Εκείνος αιφνιδιάστηκε κι έβαλε τις φωνές ζητώντας τη βοήθεια του συμμαθητή του. Ο Σαουνάτσος, πράγματι κολύμπησε γρήγορα και πήγε προς το μέρος του, κι όπως χαρακτηριστικά περιγράφει ο Παύλος Γύπαρης, με ομηρική πάλη κατάφερε να απαλλάξει το Λευτέρη από το χταπόδι που είχε βεντουζώσει επάνω του.

Τα χρόνια πέρασαν κι όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος άρχισε να ασχολείται ενεργά με την πολιτική σε μια επίσκεψη του στο Ρέθυμνο ο παλιός συμμαθητής του ενώπιον τρίτων είπε: «Από τας εθνικάς σου υπηρεσίας ένα μεγάλο μέρος, τουλάχιστον, ανήκουν εις εμέ». 

Οι παρευρισκόμενοι στη συζήτηση έσπευσαν να ζητήσουν από το Σαουνάτσο διευκρινήσεις γι αυτό που μόλις είχε εκστομίσει κι εκείνος τους απάντησε «Να ρωτήσετε τον κ. Πρόεδρο».

Πράγματι ο Βενιζέλος διηγήθηκε το επεισόδιο με το χταπόδι λέγοντας πως ο Σαουνάτσος τον έσωσε από την εναντίον του μανία του οκταπλοκάμου θαλασσινού, που μπορούσε να τον πνίξει.

(Το βιβλίο «Ελευθέριος Βενιζέλος-Ο Μέγας Δημιουργός» μπορείτε να το βρείτε στο παλαιοπωλείο Β. Κρασαγάκη πίσω από τον Άγιο Τίτο στο Ηράκλειο)

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)

Σελίδες