Ο Μιχαήλ Αρχάγγελος στην Επισκοπή Ιεράπετρας και η σχέση του με το Άγιο Όρος - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019

Ο Μιχαήλ Αρχάγγελος στην Επισκοπή Ιεράπετρας και η σχέση του με το Άγιο Όρος



Στο όμορφο και πλούσιο σε εκκλησιαστική ιστορία χωριό της Επισκοπής, στην Ιεράπετρα, βρίσκεται ο ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου.

Πρόκειται για ένα μονόχωρο καμαροσκέπατο ναό, μικρών σχετικά διαστάσεων, που σύμφωνα με τα απομνημονεύματα του Επισκόπου Ιεράς και Σητείας, Αμβρόσιου Σφακιανάκη, ο οποίος και τον εγκαινίασε, κτίστηκε στη βάση των ερειπίων παλιού ναού, μάλλον της Ενετοκρατίας.

Μάλιστα φαίνεται πως κάποια από τα δομικά του υλικά ήταν κομμάτια του υπέρλαμπρου ναού της Παναγίας της Εφτάτρουλης, που υπήρχε μερικές δεκάδες μέτρα πιο πάνω.

Ο καθαρισμός των εξωτερικών επιχρισμάτων και της λιθοδομής του ναού, προ ετών, έφερε στο φως αρκετά απ αυτά τα δομικά υλικά σε δεύτερη χρήση  αλλά και γενικότερα στοιχεία της αρχιτεκτονικής του κτίσματος.

Χαρακτηρίζονται μάλιστα όλα αυτά ως αξιομνημόνευτα έργα προερχόμενα από ντόπια εργαστήρια που δημιουργούσαν υψηλών προδιαγραφών και αισθητικής λιθόγλυπτα. 

Ανάμεσα στα αξιοπρόσεκτα λιθόγλυπτα του Μιχαήλ Αρχαγγέλου αυτά που βλέπουμε στην αψίδα του Ιερού Βήματος, το υπέροχο αγιοθύριδο και το παράθυρο του δυτικού τοίχου, όπου απεικονίζεται ένα περιστέρι με τα αρχικά γράμματα του τεχνίτη του, Γ. Δρ.

Έως το 1952 γύρω από το ναό λειτουργούσε το κοιμητήριο του χωριού πριν μεταφερθεί στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα.

Εικόνες από το εργαστήριο των Ιωασαφαίων

Οι φορητές εικόνες στο τέμπλο του , που χρονολογούνται από το 1969, προέρχονται από το εργαστήριο των Ιωασαφαίων του Αγίου Όρους. Θεωρείται πως εκφράζουν την ακαδημαϊκή τεχνοτροπία της εποχής την οποία ακολουθούσαν στην τέχνη της αγιογραφίας στο Περιβόλι της Παναγίας.

Οι Ιωασαφαίοι εφάρμοσαν το δυτικότροπο νατουραλιστικό ζωγραφικό ύφος της εποχής τους, με μεγάλη φυσιοκρατική διάθεση, και οι εικόνες τους γνώρισαν ευρεία αποδοχή σε όλο τον κόσμο, από την Ευρώπη, την Αμερική μέχρι την Αυστραλία. Εγγραφές στο αρχείο τους φανερώνουν παραγωγή άνω των επτά χιλιάδων εικόνων.

Ο ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου γιορτάζει στις 8 Νοεμβρίου κατά την Σύναξη των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και Πασών των Επουράνιων Δυνάμεων Ασωμάτων

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)












Σελίδες