Πεζοπορία από Παράνυμφους προς Τρείς Εκκλησιές-Διαδρομή που κόβει την ανάσα με την ομορφιά της - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Πεζοπορία από Παράνυμφους προς Τρείς Εκκλησιές-Διαδρομή που κόβει την ανάσα με την ομορφιά της



Μια ωραία πεζοπορία που έδωσε τη δυνατότητα στα μέλη του Πεζοπορικού Ομίλου Ηρακλείου να γνωρίσουν μια ακόμα πτυχή της άγριας και μοναδικής ομορφιάς της Κρήτης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή.

Με αφετηρία το χωριό Παράνυμφοι, στα νότια του νομού Ηρακλείου, η πολυπληθής ομάδα των πεζοπόρων κινήθηκε προς τις Τρεις Εκκλησιές και απόλαυσε τοπία μοναδικά.

Η πεζοπορία ξεκίνησε μέσα από τους Παράνυμφους, το μικρό και ορεινό χωριό του δήμου Αρχανών Αστερουσίων, και προχώρησε από αγροτικό δρόμο προς το βυζαντινό ναό του Αγίου Παύλου, με το ανάγλυφο των Αστερουσίων να προϊδεάζει για μια διαδρομή με μαγικές εικόνες.

Ο Άγιος Παύλος φέρεται να ήταν το καθολικό μικρής μονής που λειτούργησε στην περιοχή κατά την Ενετοκρατία ενώ εξελίχθηκε σε ερημητήριο ως τις αρχές του 20ου αιώνα. Γύρω από το ναό φαίνονται ακόμα τμήματα αρχαίου ιερού αλλά και ένα μέρος από κελί μοναχού.

Κατάγραφος κατά το παρελθόν ο ναός αυτός, με την λαξευμένη σε πωρόλιθο εντυπωσιακή πόρτα του, διατηρεί σήμερα σε όχι και τόσο καλή κατάσταση σπαράγματα των τοιχογραφιών του.

Μετά από μικρή ανάπαυση στον Άγιο Παύλο οι πεζοπόροι περπάτησαν σε πετρόκτιστο μονοπάτι, με έντονη καθοδική πορεία, με πανοραμική θέα προς τη θάλασσα, και αντίπαλο το δυνατό αέρα, του οποίου οι ριπές δυσκόλευαν ανά διαστήματα την πορεία.

Το μονοπάτι ικανού πλάτους, αλλά έχοντας στην άκρη του απότομους γκρεμούς, χρειάστηκε αρκετή προσοχή για να διασχισθεί όμως έδωσε την ευκαιρία σε όλους να απολαύσουν ένα τοπίο ανεπανάληπτης ομορφιάς με υπέροχους σχηματισμούς βράχων, σπηλαιώσεις, κι όλα εκείνα τα στοιχεία  των Αστερουσίων που καθιστούν τον τόπο αυτό ξεχωριστό.

Το μονοπάτι οδήγησε σε δασάκι χαρουπιάς με έντονα πετρώδες έδαφος που επίσης απαιτούσε προσοχή στη διάσχιση του, παρότι από το σημείο αυτό και κάτω δεν υπήρχαν γκρεμοί.

Η θεά των παραλιών που αγκαλιάζουν τον οικισμό Τρεις Εκκλησιές, με πρώτη εκείνη της Παχιάς Άμμου, σηματοδότησε το τέλος της διαδρομής και ήταν κάτι παραπάνω από αναζωογονητική ενώ το μπάνιο που ακολούθησε ήταν άκρως απολαυστικό.

Να σημειώσουμε πως η διαδρομή διαθέτει σήμανση και ολοκληρώνεται ανάλογα με το ρυθμό μετά από πεζοπορία που διαρκεί 3,5-4 ώρες













Σελίδες