Argiope bruennichi ακίνδυνη για τον άνθρωπο όχι όμως και για το σύντροφο της τον οποίο τρώει - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

Argiope bruennichi ακίνδυνη για τον άνθρωπο όχι όμως και για το σύντροφο της τον οποίο τρώει


H  Argiope bruennichi είναι ένα ξεχωριστό είδος αράχνης που λόγω των χρωμάτων της μοιάζει με σφήκα.

Το όνομα bruennichi της δόθηκε προς τιμήν ενός ζωολόγου από τη Δανία, του Morten Tran Brunnich, ο οποίος περιέγραψε αυτό το είδος.

Σε πολλές χώρες, η αράχνη αυτή ονομάζεται wasp, δηλαδή σφήκα ή τίγρης ή ζέβρα,  λόγω των χρωμάτων της.

Οι αράχνες Argiope bruennichi φέρουν πάνω στο σώμα τους μαύρες και κίτρινες λωρίδες κι όπως φαίνεται ο χρωματισμός τους δεν είναι τυχαίος αφού αποτελεί τον αμυντικό μηχανισμό τους για να γλυτώνουν από τους εχθρούς τους. Παράλληλα με το λαμπερό χρώμα τους προσελκύουν έντομα για να τραφούν . 

Μην ξεγελιέστε πάντως από τα χρώματα και το μεγάλο μέγεθος τους είναι ακίνδυνες για τον άνθρωπο ενώ δεν θα λέγαμε το ίδιο για τα αρσενικά του είδους τους.

Τα θηλυκά είναι εκείνα που κυριαρχούν των αρσενικών καθώς το μέγεθος τους κυμαίνεται από 14-17mm, ενώ τα αρσενικά φτάνουν μόνο από 4- 6mm

Στη διάρκεια του ζευγαρώματος οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει πως τα θηλυκά τρώνε τα αρσενικά ή τα αφήνουν με αναπηρίες διαλύοντας κάποια από τα πόδια τους ή τα γεννητικά τους όργανα. 

Αν τη γλυτώσουν, μάλιστα, τα αρσενικά από το ζευγάρωμα την πρώτη φορά δεν θα καταφέρουν να επιζήσουν μετά τη δεύτερη λόγω των ακρωτηριασμών των μελών του σώματος τους και κυρίως των γεννητικών τους οργάνων. 

Το συγκεκριμένο είδος αράχνης πρώτη φορά καταγράφηκε στην Αγγλία τη δεκαετία του 1920 ενώ σήμερα είναι ευρέως διαδεδομένο στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου. 

Την Argiope bruennichi των φωτογραφιών πετύχαμε σε μια ρεματιά ανάμεσα σε Πυργού και Άγιο Μύρωνα. Ως είδος αγαπά τα ζεστά μέρη γι αυτό και η παρουσία της είναι συχνή στις χώρες της νότιας Ευρώπης.

Ελένη Βασιλάκη

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)



Σελίδες