Σκυλάκι στο Ρέθυμνο έφαγε λαγοκέφαλο και κινδύνευσε-Προσοχή σε δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Σκυλάκι στο Ρέθυμνο έφαγε λαγοκέφαλο και κινδύνευσε-Προσοχή σε δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα


Ένα πολύ ξεχωριστό περιστατικό διαχειρίστηκε το κτηνιατρικό Κέντρο Θεοδωράκη-Γερακάκη στο Ρέθυμνο τις προηγούμενες ημέρες, το οποίο μάλλον αποτελεί πανελλήνια πρωτιά, πιθανότατα και πανευρωπαϊκή.

Αφορά στην κατανάλωση λαγοκέφαλου από σκυλάκι και όσα συνέβησαν στο άτυχο ζωάκι.

Όπως περιγράφουν οι υπεύθυνοι του Κτηνιατρείου, τα είδη του λαγοκέφαλου που κυκλοφορούν στις θάλασσες μας είναι πολύ τοξικά, λόγω της τοξίνης tetradotoxin που περιέχουν η οποία προκαλεί μεταξύ άλλων γαστρεντερικά συμπτώματα που συνεχίζουν με ολοκληρωτική παράλυση. Ο θάνατος λόγω ασφυξίας ή καρδιακής ανεπάρκειας μπορεί να επέλθει από 20 λεπτά μέχρι και 24 ώρες μετά την κατανάλωση του ψαριού.

Εφόσον πλέον το ψάρι αυτό έχει κατακλύσει τις θάλασσες μας, ήταν θέμα χρόνου να τύχει κάποιο ζώο να δηλητηριαστεί από αυτό.

Έτσι, η μικρή Φλο, θεώρησε καλή ιδέα να ξεθάψει και να φάει 1-2 μικρούς λαγοκέφαλους που έπιασαν ψαρεύοντας και στη συνέχεια έθαψαν (μάλλον επιφανειακά) οι ιδιοκτήτες της.

Προσκομίστηκε στο κτηνιατρείο με συμπτώματα κοιλιακού πόνου, ταχύπνοιας και εξαιρετικά έντονου στρες, ενώ είχε ήδη περάσει από κρίση γαστρεντερικών συμπτωμάτων (ευτυχώς έκανε εμετό αποβάλλοντας  πιθανότατα τα ψάρια που έφαγε και άρα και μεγάλο μέρος της τοξίνης). Παράλληλα υπέστη  λιποθυμικό επεισόδιο λόγω υπότασης ενώ στο ιατρείο της παρασχέθηκε υποστηρικτική θεραπεία.

Τελικά η Φλο είχε την τύχη με το μέρος της και αρκετές ώρες μετά ξεπέρασε οριστικά τον κίνδυνο.

Το περιστατικό αυτό ωστόσο εγείρει μεγάλη ανησυχία για το τι θα γίνει από δω και πέρα, μιας και τα εν λόγω ψάρια θα αλιεύονται όλο και περισσότερο και δυστυχώς θα απορρίπτονται χωρίς μέριμνα είτε επί τόπου στις παραλίες είτε σε απλούς κάδους, όπου και εύκολα θα καταναλώνονται από αδέσποτα και δεσποζόμενα γατιά και σκυλιά.

Εφόσον δεν υπάρχει επίσημη οδηγία περί αυτού από την Πολιτεία και τα όργανα της, επισημαίνουν οι κτηνίατροι του Κτηνιατρικού Κέντρου Θεοδωράκη-Γερακάκη, είναι στο δικό μας χέρι να αναπαράξουμε την πληροφόρηση για να μην υπάρξουν κι άλλα ζωάκια θύματα.

Στην Ιαπωνία πάντως που αλιεύουν ανέκαθεν παρόμοια είδη μεταχειρίζονται τα απομεινάρια των ψαριών αυτών πολύ αυστηρά σαν τοξικά απόβλητα, αποθηκεύονται σε ειδικούς ασφαλισμένους κάδους και καταστρέφονται επί πληρωμή σε ειδικούς κλιβάνους.

Στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη οδηγία για το πως μπορούμε να απορρίπτουμε με ασφάλεια τα απομεινάρια των ψαριών αυτών. Είναι όμως πολύ σημαντικό να υπάρξει άμεσα.

Πρόκειται για νέο και σε μεγάλο βαθμό άγνωστο κίνδυνο, οπότε είναι σημαντικό να είμαστε ενημερωμένοι και όσοι έχουμε ζώα πολύ προσεκτικοί γιατί μπορεί να τύχει στον καθένα

Σελίδες