Ο μοναδικός ναός της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής στο Ηράκλειο, στη Χαντρού, και η ιστορία του - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

Ο μοναδικός ναός της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής στο Ηράκλειο, στη Χαντρού, και η ιστορία του



Λίγο πιο πάνω από τον εγκαταλελειμμένο οικισμό της Χαντρούς, κοντά στο Αρκαλοχώρι, βρίσκεται ο μοναδικός ναός στο νομό Ηρακλείου που είναι αφιερωμένος στην Αγία Μαρία Μαγδαληνή, κι ένας από τους μόλις τρείς γνωστούς ναούς που είναι αφιερωμένοι στη χάρη της σε όλη την Κρήτη.

Της Ελένης Βασιλάκη

Ο μικρός ναός των λίγων τετραγωνικών μέτρων, ιδιοκτησίας του Νίκου Μαθιουδάκη και της συζύγου του Μαγδαληνής Πετροπούλου, έχει τη δική του όμορφη ιστορία που αξίζει να την παραθέσουμε.

Στο σημείο όπου κτίστηκε υπήρχε κτήμα με ελιές του ζευγαριού το οποίο ο Νίκος Μαθιουδάκης περιποιούνταν συστηματικά, χωρίς όμως να υπάρχει τίποτα περισσότερο από μια απλή καλλιέργεια σ αυτό.


Κάποια στιγμή η σύζυγος του Μαγδαληνή είδε στο όνειρο της τη θεία της, που επίσης έφερε το όνομα Μαγδαληνή και είχε πεθάνει το 1978. Η γυναίκα αυτή όσο ήταν στη ζωή εργαζόταν ως νοσοκόμα στο Πανάνειο Νοσοκομείο και είχαν όλοι να λένε για την καλοσύνη και τον καλό χαρακτήρα της.

Στο όνειρο όμως η νεκρή θεία δεν ήταν μόνη της, τη συνόδευε μια άγνωστη γυναίκα. Η θεία παραπονέθηκε στην ανιψιά της λέγοντας της πως περνάει από εκεί και δεν έχει που να σταθεί. Όταν η Μαγδαληνή Πετροπούλου τη ρώτησε ποια είναι η άλλη γυναίκα η θεία είπε πως τη λένε Πελαγία και δεν έχει ούτε εκείνη τόπο να σταθεί.

Θορυβημένη από το όνειρο η Μαγδαληνή είπε στο σύζυγο της να φτιάξει στο κτήμα ένα εικονοστάσι, από εκείνα που βλέπουμε στους δρόμους για να γαληνέψει η ψυχή της θείας της.

Όμως εκείνος είχε μια καλύτερη ιδέα αν και όχι τόσο εύκολα υλοποιήσιμη. Σκέφτηκε λοιπόν, να πάρει τις πέτρες που κατά καιρούς συγκέντρωνε καθαρίζοντας το κτήμα του και να φτιάξει μ αυτές ένα μικρό ναό. Πράγματι ξεκίνησε αμφιβάλλοντας και ο ίδιος αν θα τα κατάφερνε, αφού δεν είχε κάνει ποτέ ξανά στη ζωή του κάτι τέτοιο.


Τελικά όχι μόνο τα κατάφερε αλλά έφτιαξε ένα μικρό ναό αξιοζήλευτο ενώ ταυτόχρονα άρχισε να κτίζει παραπλεύρως του ένα εξοχικό σπίτι για να φιλοξενεί τον κόσμο που θα πήγαινε στο εκκλησάκι αλλά και για να είναι στο εξής πιο κοντά και το ίδιο το ζευγάρι με το δημιούργημα του.

Το 2004 στις 22 Ιουλίου που γιορτάζει η Αγία Μαρία Μαγδαληνή λειτουργήθηκε πρώτη φορά ο ναΐσκος συγκεντρώνοντας πολύ κόσμο ενώ χρόνο με το χρόνο οι πιστοί που προσέρχονται για να ανάψουν ένα κερί στη χάρη της Αγίας Μαγδαληνής αυξάνονται.
Μέσα στο ναό τοποθετήθηκε και εικόνα της Αγίας Πελαγίας αφού η άγνωστη γυναίκα που συνόδευε στο όνειρο τη θεία της Μαγδαληνής Πετροπούλου έκανε ξανά την εμφάνιση της σε νέο όνειρο και είπε πως την άφησαν απέξω.

Παρά το μικρό μέγεθος του ο ναός της Αγίας Μαγδαληνής στη Χαντρού είναι πλήρως λειτουργικός και τόσο περιποιημένος που προκαλεί εντύπωση. Είναι ένας ναός φτιαγμένος με πολύ αγάπη και πίστη κι αυτό είναι διάχυτο στο χώρο του αλλά και στους δύο ανθρώπους που είναι οι κτήτορες του.
 (ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε SITE, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)








Σελίδες