Έφτιαξαν 10.000 ζαχαρωτές μαντινάδες για το πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα στους Κουνάβους - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

Έφτιαξαν 10.000 ζαχαρωτές μαντινάδες για το πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα στους Κουνάβους



Ζαχαρωτές μαντινάδες για ρεκόρ γκίνες ετοίμασε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κουνάβων, με τη βοήθεια εθελοντών, για το πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα που πλησιάζει.

Συνολικά ετοίμασε 10.000 μαντινάδες, για να αναβιώσει στο περίφημο πανηγύρι του χωριού, που μαζεύει χιλιάδες πιστών απ ολόκληρη την Κρήτη, το έθιμο που θέλει οι πανηγυριώτες να γεύονται τη γλυκιά γεύση τους.  

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση του Συλλόγου στο facebook, με αφορμή την ολοκλήρωση αυτής της λεπτής και χρονοβόρας εργασίας, το έθιμο συνόδευε πάντα, κατά το παρελθόν,  το πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα, στις 27 Ιουλίου στους Κουνάβους και κατ' επέκτασην και όλα τα υπόλοιπα πανηγύρια Αγίων του τόπου.


Η μαντινάδα, των φωτογραφιών, προσθέτει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κουνάβων, είναι ένα στενόμακρο χρωματιστό χαρτάκι στρουφιγμένο, και καλυμμένο σε ένα κομμάτι του από ζαχαρωτό, σαν δακτυλίδι. Το  χαρτάκι περιέχει μια μαντινάδα, ερωτικού περιεχομένου.

«Θέλει τέχνη και μεράκι ετούτη η δουλειά» σημειώνει ο Σύλλογος και εξηγεί πως ο πραματευτής, πουλούσε μία δεκάρα τη μια, ή μία δραχμή τις δέκα, χύμα, ή σε χωνάκι εφημερίδας στα πανηγύρια.

Οι κοπελιές, περίμεναν τον ντελικανή, να τους χαρίσει την μαντινάδα. Ήταν χαράς Ευαγγέλιο αν ετούτο το δώρο προερχόταν από το άτομο που ήθελαν. Πολλές  φορές, μάλιστα  μια μαντινάδα ήταν η αφορμή γνωριμίας και γάμου αργότερα.

Ότι κι αν ήταν, ως έθιμο εξακολουθεί να είναι ευπρόσδεκτό, γλυκό και απο εκείνα που αξίζει να θυμόμαστε και να συνεχίζουμε να έχουμε στη ζωή μας 





Σελίδες