Ο όμορφος βενετσιάνικος ναός του Τιμίου Σταυρού στο χωριό Πλατανές στο Ρέθυμνο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Ο όμορφος βενετσιάνικος ναός του Τιμίου Σταυρού στο χωριό Πλατανές στο Ρέθυμνο



Ο Πλατανές είναι ένα όμορφο και γεμάτο πράσινο και τρεχούμενο νερό χωριό του δήμου Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο.

Πηγαίνοντας εκεί δεν είναι δύσκολο κανείς να καταλάβει από πού πήρε το όνομα του.

Της Ελένης Βασιλάκη

Στο κέντρο του οικισμού, ανάμεσα στα ψηλά και καταπράσινα πλατάνια και την πηγή του γάργαρου νερού που έρχεται από το παρακείμενο όρος Κέντρος, δεσπόζει ο ναός της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.


Ναός που ήδη από το εξωτερικό του παραπέμπει στην Ενετοκρατία και δεν αφήνει μόλις περάσεις τα σκαλοπάτια του αμφιβολία για τη χρονολόγηση του. Το ανατολικό τμήμα του φέρει , σε όχι και τόσο καλή κατάσταση ομολογουμένως, τοιχογραφικό διάκοσμο ενώ το δυτικό μοιάζει να κτίστηκε μεταγενέστερα.

Με πολύ δυσκολία διακρίνονται οι παραστάσεις των Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης με περίτεχνα έξεργα στις κεφαλές τους ενώ τμήματα εξίσου δυσδιάκριτων  τοιχογραφιών παραπέμπουν σε καβαλάρηδες αγίους και σε ιεράρχες.

Ο ναός της υψώσεως του Τιμίου Σταυρού αποτελούσε κατά το παρελθόν ενοριακό ναό του χωριού ενώ σήμερα ο μεταγενέστερα κατασκευασμένος  Άγιος Νεκτάριος, λίγα μέτρα μακρύτερα, λειτουργεί ως ενοριακός.


Στο τέμπλο του Τιμίου Σταυρού ξεχωρίζουν εικόνες φιλοτεχνημένες από τον Κωνσταντίνο Παρθενάκη ενώ μεγάλο τμήμα του καλύπτουν παλιές ωραίες εικόνες του Παντοκράτορα, της Ζωοδόχου Πηγής κ.α, που έχουν συντηρηθεί και φυλάσσονται στο χώρο.

 Για την ιστορία να σημειώσουμε πως ο Πλατανές  απαντάται στην απογραφή του Καστοφύλακα το 1583 και το 1659 με 30 οικογένειες. Σήμερα κατοικούν εκεί λιγοστοί κάτοικοι, γεωργοί και κτηνοτρόφοι
  









Λεπτομέρειες από το τέμπλο
 




O ναός του Αγίου Νεκταρίου



Σελίδες