Σε Δάφνη, Πεύκους και Μακρύ Γιαλό Σητείας βρέθηκε ο Πεζοπορικός Όμιλος Ηρακλείου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 2 Ιουνίου 2019

Σε Δάφνη, Πεύκους και Μακρύ Γιαλό Σητείας βρέθηκε ο Πεζοπορικός Όμιλος Ηρακλείου




Μια ωραία πεζοπορική εκδρομή που κάλυψε όλα τα γούστα και… αντοχές, πραγματοποίησε την Κυριακή ο Πεζοπορικός Όμιλος Ηρακλείου στην περιοχή της Σητείας.

Επίκεντρο της πεζοπορίας ειδικότερα, τα χωριά Δάφνη και Πεύκοι και κατάληξη, για μπάνιο, ο Μακρύ Γιαλός.

Μια ομάδα πεζοπόρων διέσχισε, σε μια διαδρομή περίπου τριών ωρών, το φαράγγι των Πεύκων και κατέληξε για μπάνιο στο γαλήνιο αυτή την εποχή Μακρύ Γιαλό.

Μια δεύτερη, μεγαλύτερη ομάδα, ξεκίνησε από το χωριό Δάφνη, περπάτησε προς το σπήλαιο Βρέικο, το οποίο και επισκέφθηκε και ακολούθως σκαρφάλωσε στο ύψωμα, όπου δεσπόζει το ξωκλήσι του Σταυρωμένου. 

Στη συνέχεια 17 "γενναίοι" πεζοπόροι, μια και η ζέστη ήταν αφόρητη, συνέχισαν την πεζοπορία στο φαράγγι των Πεύκων και κατέληξαν στο Μακρύ Γιαλό ενώ οι υπόλοιποι περπάτησαν προς τον οικισμό Πεύκοι, απ όπου τους παρέλαβε το λεωφορείο και τους οδήγησε κι εκείνους στην παραλία.

Αυτή την εποχή η περιοχή όπου έγινε η πεζοπορία είναι πανέμορφη και λόγω των χειμερινών βροχοπτώσεων καταπράσινη.


Στη Δάφνη, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, Μιχάλης Τζωρτζάκης, μαζί με γυναίκες του χωριού περίμενε τα μέλη του Πεζοπορικού στην πλατεία με τον τεράστιο πλάτανο και την ωραία βρύση. 

Είχαν φροντίσει να τα καλωδεχτούν και να τα κεράσουν φρούτα εποχής, παγωμένη ντόπια τσικουδιά , παραδοσιακά ξεροτήγανα , πιταράκια αλλά και αναψυκτικά.

Ο κ Τζωρτζάκης αναφέρθηκε στην ιστορία του όμορφου χωριού του, στον πλάτανο που φυτεύτηκε από Τούρκο για να του χαριστεί η ζωή, στο θάνατο των τελευταίων Τούρκων που ζούσαν στα μέρη του- όταν ντόπιοι τους βρήκαν κρυμμένους σε ένα σπηλιάρι έξω από τη Δάφνη- αλλά και στα μνημεία του, όπως το τζαμί και ο τουρκικός χατζινές στην πλατεία του οικισμού, που δυστυχώς γκρεμίστηκαν.

Παρά τη ζέστη που επικρατούσε η πεζοπορία, μέσω κτηνοτροφικών δρόμων, μονοπατιών και άγονων και γεμάτων βράχων εκτάσεων, ήταν απολαυστική.

Όλο το τοπίο πράσινο με χαμηλή βλάστηση και ανθισμένους θάμνους, γεμάτο αρώματα φασκόμηλου και θυμαριού.

Βατές ανηφόρες και κατηφόρες, εντυπωσιακοί βράχοι και η γαλήνη που χαρακτηρίζει κάθε γωνιά της πάλαι ποτέ επαρχίας Σητείας συνέθεταν το σκηνικό της διαδρομής ως το σπήλαιο Βρέικο αλλά και στο σύνολο της την πεζοπορία μέχρι το Μακρύ Γιαλό.

Στο Βρέικο οι πεζοπόροι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν το πλούσιο σε διάκοσμο σπήλαιο-λατσίδα της περιοχής , παρότι το εσωτερικό του γλιστρούσε ιδιαίτερα και απαιτούσε μεγάλη προσοχή. Και οι τρείς αίθουσες του ήταν εντυπωσιακές με την τελευταία να φιλοξενεί μια μεγάλη λίμνη.

Και η θέα φυσικά από το ύψωμα του Σταυρωμένου, που αμέσως μετά επισκέφθηκαν, με το μάτι να φθάνει ως τη θάλασσα, ήταν υπέροχη. Κάτω από το λόφο όπου έχει κτιστεί το εκκλησάκι δεσπόζουν οι Πεύκοι με το περίφημο φαράγγι τους και τα πολλά νερά τους.

Να πούμε πως όλη η διαδρομή εντάσσονταν στο δίκτυο Ε4 και διέθετε σήμανση και ενημερωτικές πινακίδες ώστε να μπορούν και ξένοι επισκέπτες να πεζοπορούν και να θαυμάζουν όλη αυτή την ομορφιά, χωρίς τον κίνδυνο να χαθούν. 



Το σπήλαιο Βρέικο απλώνεται σε βάθος 30 μέτρων περίπου από το έδαφος και καλύπτει σε τρείς αίθουσες του μια έκταση πάνω από 1,5 στρέμμα




Το ξωκλήσι του Σταυρωμένου με την εκπληκτική θέα προς στεριά και θάλασσα


Οι Πεύκοι από ψηλά


Στο χωριό Δάφνη το καλωσόρισμα του Πολιτιστικού Συλλόγου ήταν μοναδικό 






Σελίδες