Οι χειμερινές βροχοπτώσεις έφεραν και πολλαπλασιασμό στα αμφίβια - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο, 1 Ιουνίου 2019

Οι χειμερινές βροχοπτώσεις έφεραν και πολλαπλασιασμό στα αμφίβια


Δεκάδες νεαροί αφορδακοί (φρύνοι) συγκεντρωμένοι γύρω από ένα λάστιχο στην πετρόκτιστη αυλή ενός ναού σε ένα μικρό χωριό του Αποκόρωνα.

Σίγουρα τέτοιες εικόνες δεν είχαμε συνηθίσει τα τελευταία ξηρά χρόνια στην Κρήτη, όμως με το χειμώνα που προηγήθηκε, τις έντονες βροχοπτώσεις που τον συνόδευσαν και τις αλλαγές που είχαμε στο φυσικό περιβάλλον του νησιού μας οι φρύνοι δεν θα μπορούσαν να λείψουν.

Την όμορφη εικόνα τους αποθανάτισε ο Χριστόφορος Χειλαδάκης επισκεπτόμενος τον Αποκόρωνα. Μάλιστα είχε τη χαρά να φωτογραφίσει λίγο καιρό πριν σ' έναν υγρότοπο, λίγο πιο κάτω, μεγάλους πληθυσμούς από γυρίνους που εξελίχθηκαν τελικά σε αυτά τα συμπαθέστατα πλάσματα, που μπορεί να είναι λίγο φωνακλάδικα αλλά ταυτόχρονα είναι απαραίτητα για την οικολογική ισορροπία, όπως όλα τα είδη που υπάρχουν γύρω μας.


Να σημειώσουμε πως τα συγκεκριμένα  αμφίβια στην ανατολική Κρήτη το ονομάζουμε αφορδακούς  ενώ στη δυτική τα αποκαλούν βοθρακούς ή βαθρακούς.


Σελίδες