Βρέθηκαν απόγονοι των τριών Κρητικών που αναζητούσε η Νεοζηλανδή επειδή κράτησαν στη ζωή το 1941 τον στρατιώτη παππού της - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

Βρέθηκαν απόγονοι των τριών Κρητικών που αναζητούσε η Νεοζηλανδή επειδή κράτησαν στη ζωή το 1941 τον στρατιώτη παππού της



Αίσια κατάληξη είχε η αναζήτηση της Νεοζηλανδής Emma Ebrahim στην Κρήτη πολλές δεκαετίες αφότου τρία αδέλφια από το νησί μας βοήθησαν τον παππού της να επιβιώσει όταν ως στρατιώτης είχε έλθει για να πολεμήσει στη Ελλάδα εναντίον των Γερμανών.

Παρότι το εγχείρημα φαινόταν εκ πρώτης όψεως δύσκολο καθώς γνώριζε μόνο τα μικρά τους ονόματα ενώ δεν έχει ιδέα σε ποια περιοχή της Κρήτης βρέθηκε ο παππούς της Arthur Ernest Wright η κοινοποίηση της αναζήτησης της έπιασε τόπο.

Από την αρχή εκτιμήσαμε πως μάλλον επρόκειτο για άτομα που ζούσαν κάπου στην περιοχή των Χανίων καθώς εκεί ήλθαν αρχικά οι Νεοζηλανδοί  που πολέμησαν στο νησί μας.

Η φωτογραφία που βρήκε στα πράγματα του παππού της η  Emma, και απεικονίζει στα νιάτα τους τους τρεις Κρητικούς ήταν το κλειδί που ξεκλείδωσε  το χρονοντούλαπο και την βοήθησε να εντοπίσει τους απογόνους εκείνων των Κρητικών, στους οποίους ίσως οφείλει σήμερα την ύπαρξη της, τόσο εκείνη όσο και όλη η οικογένεια της.

Στο χωριό Κάμποι των Χανίων βρέθηκαν οι εγγονές του ενός εκ των εικονιζόμενων στη φωτογραφία του Νικόλα, οι κυρίες Μάρω και Λίλα Καλογερή, οι οποίες και επικοινώνησαν με την  Emma και της είπαν πως όχι μόνο είναι απόγονοι του αλλά ζει και ο παππούς τους και είναι σήμερα 90 ετών.

Η αναζήτηση της Emma Ebrahim ξεκίνησε αποστέλλοντας στη σελίδα Discover Crete ένα εκτενές μήνυμα με ότι φωτογραφικό υλικό είχε διαθέσιμο με την παράκληση να βοηθηθεί για να εντοπίσει τους απογόνους των τριών συμπατριωτών μας.

Σε αυτό το μήνυμα ζητούσε να μάθει αν κανείς γνώριζε την Ειρήνη, τον Τάσσο και το Νικόλα. Περιέγραφε πως ο παππούς της Arthur Ernest Wright, αιχμαλωτίστηκε στην Κρήτη το 1941, λίγο αφότου τα Νεοζηλανδικά στρατεύματα έφθασαν στο νησί. 


Αρχικά κρατήθηκε φυλακισμένος σε στρατόπεδο που είχαν στήσει οι Γερμανοί αλλά κατάφερε να αποδράσει. Πέρασε τότε εβδομάδες ολόκληρες κρυμμένος μέσα σε δασωμένους λόφους τρώγοντας χόρτα και σκουλήκια μέχρι που τον βρήκε η οικογένεια των τριών Κρητικών και τον έκρυψε για μήνες.

Για την ιστορία ν αναφέρουμε πως ο Arthur Ernest Wright είχε καταταχθεί με τον αδελφό του στο στρατό και μαζί είχαν μεταβεί το 1940 στην Αίγυπτο κι από εκεί σάλπαραν για την Ελλάδα απ' όπου βρέθηκαν στην Κρήτη. Ο  Arthur παρέμεινε εδώ ως τα Χριστούγεννα του 1941 ενώ στη συνέχεια αιχμαλωτίστηκε ξανά και εστάλη στη Θεσσαλονίκη κι από εκεί στη Γερμανία.

Φέτος το Σεπτέμβριο η Emma Ebrahim θα επισκεφθεί την Κρήτη με την οικογένεια της και τον πατέρα της και θέλει να συναντήσει τους απογόνους των τριών Κρητικών, χωρίς τη βοήθεια των οποίων, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο μήνυμα της, τρεις γενιές από την οικογένεια της ίσως να μην υπήρχαν.


Ο Arthur Ernest Wright πέθανε πριν από δύο χρόνια, τρεις εβδομάδες πριν κλείσει τα 100 του χρόνια . Η εγγονή του σε μια κορνίζα στον τοίχο του σπιτιού του βρήκε τη φωτογραφία της Ειρήνης, του Τάσσου και του Νικόλα, με μια ιδιόγραφη αφιέρωση στο πίσω μέρος της.

Στην πρώτη φωτογραφία που δημοσιεύουμε φαίνονται τα τρία αδέλφια, όπως ήταν το 1946 που απέστειλαν τη φωτογραφία τους στον Arthur Ernest Wright στη Νέα Ζηλανδία.  Στην τρίτη φωτογραφία διαβάζουμε την αφιέρωση που έκαναν στο φίλο τους λίγα χρόνια μετά την συνάντηση τους στην Κρήτη.

Στη δεύτερη φωτογραφία διακρίνεται μπροστά ο παππούς της Emma  στην παρέλαση της 20ης επανένωσης, προφανώς των Νεοζηλανδών που πολέμησαν στην Κρήτη.










Σελίδες