Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος στο Αλάγνι-Ο επισκοπικός ναός της μεταβατικής έδρας της Επισκοπής Αρκαδίας - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος στο Αλάγνι-Ο επισκοπικός ναός της μεταβατικής έδρας της Επισκοπής Αρκαδίας


Μπορεί σήμερα λόγω των διαδοχικών παρεμβάσεων που του έγιναν, προκειμένου να ανακαινισθεί και να συντηρηθεί, να μην δείχνει τίποτα περισσότερο από ένας απλός μονόχωρος ναός, όμως στο παρελθόν γνώρισε μεγάλες δόξες.

Της Ελένης Βασιλάκη

Ο λόγος για τον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο στο Αλάγνι, του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων, το μικρό ναό που συναντά κανείς με το που μπαίνει στο χωριό, κοντά στο παλιό σχολείο και ακριβώς πάνω στο δρόμο που οδηγεί στην πλατεία του.

Δε γνωρίζουμε ακριβώς το χρόνο κτίσης του όμως οι πεσσοί και διάφορα άλλα χαρακτηριστικά του παραπέμπουν σε Ενετοκρατία.

 Οι πληροφορίες που διασώθηκαν στο πέρασμα των αιώνων μας λένε πως πάνω στο ναό αυτό σχεδόν εφάπτονταν ένα ολόκληρο συγκρότημα κτισμάτων που αποτελούσε το δεσποτικό του Επισκόπου Ιωακείμ, ο οποίος είχε μεταφέρει στο Αλάγνι τη μεταβατική έδρα της παλιά Επισκοπής Αρκαδίας.

Σε αυτά τα κτίσματα έζησε και πέθανε το 1854 ο Ιωακείμ.

Μάλιστα λέγεται πως έχει ταφεί σε σημείο μπροστά από τον Άγιο Ιωάννη, σύμφωνα με τις μαρτυρίες που μας μετέφερε ο λαογράφος Γιώργος Σταματάκης.

Στα Ιστορικά και Βιογραφικά Σημειώματα του Στέφανου Νικολαϊδου, που κατάγονταν από τις Αγιές Παρασκιές και ήταν ένας από τους καταξιωμένους αγιογράφους της εποχής του, διαβάζουμε πως το 1843: « ’Απέθανεν Αρκαδίας Μάξιμος από πάθος καρδιακόν. Τον διεδέχθη ’Ιωακείμ Σκαλανιώτης, Αρχιμανδρίτης Μητροπόλεως, άνήρ πρακτικώς διαπρέψας έν τή επισκοπή του».

Έντεκα χρόνια μετά το 1854, διαβάζουμε στα ίδια Σημειώματα: «Δεκεμβρίου 28, ήμέρα [ ] άπέθανεν είς Άλάγνι ’Αρκαδίας ’Ιωακείμ».

Μετά την επανάσταση του 1821, η έδρα της Επισκοπής Αρκαδίας φαίνεται να μεταφέρθηκε στο Αλάγνι με τον Ιωακείμ να μετατρέπει σε επισκοπικό το ναό του Αγίου Ιωάννη. Μάλιστα ως νέος Επίσκοπος ο Ιωακείμ φέρεται να ήταν από τους πρώτους που έκαναν επεμβάσεις στο ναό και στην αρχική μορφή του.

Εκείνη την περίοδο η εκκλησία του Χριστού, που βρίσκεται λίγο πιο πάνω, στην πλατεία του χωριού, μάλλον ήταν ερειπωμένη κι έτσι ο Άγιος Ιωάννης έγινε ο επισκοπικός ναός.

 Στο σπίτι μάλιστα που κατοικούσε ο επίσκοπος Αρκαδίας και κληρονόμησαν στη συνέχεια συγγενικά του πρόσωπα σώζεται ακόμα χαμάμ.

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος  σε  οποιονδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)






Σελίδες