Ο Άγος Ιωάννης ο Θεολόγος στον Ανισαρά Χερσονήσου-Ο προστάτης των αμπελιών - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 7 Μαΐου 2019

Ο Άγος Ιωάννης ο Θεολόγος στον Ανισαρά Χερσονήσου-Ο προστάτης των αμπελιών



Σήμερα γιορτάζει ένας αγαπητός στους Κρητικούς Άγιος, ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος.

Ο Άγιος της Αποκάλυψης, όπως αναφέρει ο Νίκος Ψιλάκης στο βιβλίο του «Λαικές Τελετουργίες στην Κρήτη», τυγχάνει αυτής της ξεχωριστής λατρείας στο νησί μας καθώς εδώ υπήρχε μεγάλη περιουσία της Μονής της Πάτμου αφιερωμένη μάλιστα από το βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο το Γ.

Της Ελένης Βασιλάκη

Η παλιά μονή του Αγίου στην επισκοπή Καλαμώνος, στον Αποκόρωνα, ήταν ο σιτοβολώνας της Πάτμου και βοηθούσε πολύ στους δύσκολους καιρούς την επιβίωση του πανορθόδοξου  προσκυνήματος της Πάτμου.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος θεωρούνταν σε πολλές περιοχές της Κρήτης προστάτης της αγροτικής παραγωγής, των δημητριακών και κυρίως των αμπελιών.

Πίστευε ο λαός πως εκείνος φρόντιζε να μη βρέξει και ρίξει χαλάζι το Μάιο καταστρέφοντας τα αμπέλια τους . Το ίδιο πίστευαν πως τους προστάτευε και στο θέρος. Γι αυτό συνήθως στόλιζαν την εικόνα του όχι μόνο με λουλούδια αλλά και με βλαστούς αμπελιών.

Το φαγητό στη γιορτή του μάλιστα, μας λέει ο Νίκος Ψιλάκης, ήταν ντολμάδες με αμπελόφυλλα και κάποιες γυναίκες φρόντιζαν να το πάνε και στην εκκλησία τη μέρα της γιορτής, όπου τα ντολμαδάκια ευλογούνταν και μετά τρώγονταν απ όλους τους πιστούς.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος έχει αρκετούς ναούς στην Κρήτη κι ανάμεσα τους ο μικρός  καμαροσκεπής ναός στην περιοχή του οικισμού Άγιος Ιωάννης στον Ανισαρά, που ανήκει στην ενορία της Χερσονήσου. Βρίσκεται λίγα μέτρα πιο πάνω από την παλαιά εθνική οδό Χερσονήσου-Γουβών.

Στο αγιοθύριδο του βλέπουμε τη χρονολογία 1807 ενώ ανακαινίστηκε το 1918.

Επάνω το πολύχρωμο τέμπλο του γράφει την ημερομηνία 1939 ενώ φέρει εικόνες της Βρεφοκρατούσας Παναγίας,του Ένθρονου Χριστού, του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, τη Θυσία του Αβραάμ, την δημιουργία της Εύας και το Προπατορικό Αμάρτημα.

Επιγραφή μας ενημερώνει πως παλιά εκεί υπήρχε και μοναστηριακό συγκρότημα από το οποίο δε σώθηκε τίποτα επί Τουρκοκρατίας. 

Ο ναός γιορτάζει στις 8 Μαΐου και στις 21 Σεπτεμβρίου











Σελίδες