Ο ναός της Παναγίας στο Κρυονέρι με την ιδιαίτερη εικόνα του - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 19 Μαΐου 2019

Ο ναός της Παναγίας στο Κρυονέρι με την ιδιαίτερη εικόνα του


Ο νεοκλασικός ναός της Κοιμήσεως της Παναγίας στο Κρυονέρι Μυλοποτάμου είναι μονόχωρος, αρκετά μεγάλος σε μέγεθος, και αναδείχθηκε όταν αφαιρέθηκε από την εξωτερική επιφάνεια του ο σοβάς.

Της Ελένης Βασιλάκη

Η ανέγερση του προσδιορίζεται  στα 1810 όπως, αναφέρει η επιγραφή στην είσοδο του. Εκείνο που ωστόσο κλέβει τις εντυπώσεις δεν είναι το κτίσμα του αλλά μια εικόνα της Παναγίας. 

Είναι φανερό πάνω στα δάκτυλα της Παναγίας, αλλά και σε άλλο σημείο της μορφής, πως έχει επιζωγραφιστεί πάνω σε παλιότερη εικόνα, άγνωστης χρονολόγησης. 

Ως προς την τέχνη της βλέπουμε ένα δείγμα μετάβασης από την ακαδημαϊκή τέχνη της περίφημης Κρητικής Σχολής σε μια πιο λαϊκή έκφραση της.

Το παλιό ξύλινο τέμπλο του ναού είχε φιλοτεχνηθεί το 1856 κι όταν αποφασίστηκε να τοποθετηθεί αυτό που βλέπουμε σήμερα αφέθηκε σε μια αποθήκη το πρώτο. Απο εκεί το έβγαλε ο ηγούμενος της Μονής Χαλέπας, πατήρ Πορφύριος Αουάντ. Αφού το τέμπλο συντηρήθηκε τοποθετήθηκε τελικά στο ναό του Αγίου Φανουρίου.

Ενδιαφέρον έχει και μια ακόμα εικόνα της Παναγίας που βλέπουμε ανάμεσα σε δύο άλλες, του Αγίου Βασιλείου και του Αγίου Χαραλάμπου. Είναι εικόνα από τη Σμύρνη του 1892.

Αξίζει ν' αναφέρουμε πως, εκεί όπου βρίσκεται σήμερα ο μαντρότοιχος της αυλής του ναού, και συγκεκριμένα η πόρτα του, σώζονται τμήματα παλιότερου ναού του Αγίου Γεωργίου που κατεδαφίστηκε.











Σελίδες