Η απίστευτη και «βρώμικη» ιστορία πίσω από τα οπιούχα φυτά στην καρδιά του Ηρακλείου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 4 Μαΐου 2019

Η απίστευτη και «βρώμικη» ιστορία πίσω από τα οπιούχα φυτά στην καρδιά του Ηρακλείου



Είναι από τις ιστορίες εκείνες που δύσκολα μπορείς να πιστέψεις πως είναι αληθινές. Κι όμως υπήρξε άτομο που με περισσό θράσος φύτεψε οπιούχες παπαρούνες Papaver somniferum, σε δημόσια θέα σε παρτέρι μπροστά από τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Είναι δε τόσο προκλητική η ενέργεια του που εύλογα αναρωτιέται κανείς αν το έκανε για να «τρολάρει» μια ολόκληρη πόλη που περνούσε μπροστά από τα ναρκωτικά φυτά καθημερινά και δεν πήρε χαμπάρι ή για να δοκιμάσει τις γνώσεις της υπηρεσίας πρασίνου του Δήμου που φρόντιζε τα παρακείμενα στη Βικελαία Βιβλιοθήκη παρτέρια αλλά δεν καταλάβαινε πως αυτό που έβλεπε στο ένα μέτρο, μέσα στο μεγάλο ξύλινο βαρέλι, δεν ήταν απλά όμορφα ροζ λουλουδάκια αλλά οπιούχα φυτά.


Σε κάθε περίπτωση η αποκάλυψη του e-storieskritis για την ύπαρξη τουλάχιστον δύο φυτών Papaver somniferum σε παρτέρι, που όπως τελικά μάθαμε είχαν τοποθετήσει στο σημείο επιχειρηματίες του κέντρου για λόγους καλλωπιστικούς, κινητοποίησε το Δήμο Ηρακλείου που προχώρησε σε εκρίζωση τους και σε έλεγχο όλων των υπόλοιπων σημείων φύτευσης καλλωπιστικών φυτών για τυχόν ύπαρξη άλλων τέτοιων οπιούχων.

Το θέμα έφθασε και στην Εισαγγελία που ωστόσο δε φαίνεται να μπορεί να κάνει πολλά για τον εντοπισμό του δράστη κι έτσι ελπίζουμε πως η  Δίωξη Ναρκωτικών, θα ασχοληθεί καθώς είναι η μόνη που έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει το θρασύτατο εμπνευστή της ιδέας να φυτέψει οπιούχα στην καρδιά της πόλης και σε σημείο απ΄ όπου διέρχονται καθημερινά χιλιάδες Ηρακλειώτες αλλά και τουρίστες.


Και μιλάμε για εμπνευστή γιατί ο «κύριος» είχε μεριμνήσει να μην εμφανίζεται στο σημείο για την καλλιέργεια των Papaver somniferum. Μια πρώτη έρευνα που έγινε αποκάλυψε πως τις παπαρούνες φρόντιζε καλλιεργητικά ένας άστεγος με μειωμένο καταλογισμό τον οποίο ο εν λόγω «κύριος» πλήρωνε ώστε να ποτίζει τις παπαρούνες και τις πατατιές, που είχε σκόπιμα φυτέψει δίπλα τους. 

Το άμυλο της πατάτας, επίσης μάθαμε εκ των υστέρων, ενισχύει τη δύναμη του οπίου, που παράγουν τα φυτά Papaver somniferum. Γι αυτό και όπως θα δείτε στη φωτογραφία της Ελευθερίας Νιονάκη (Δάνδολο) -που ουσιαστικά κινητοποίησε το Δήμο προς την κατεύθυνση αφαίρεσης των φυτών και έρευνας της παρουσίας τους μπροστά από τη Βικελαία- από το ξύλινο βαρέλι με τις παπαρούνες ξεριζώθηκαν και τουλάχιστον μισό τσουβάλι πατάτες.


Να σημειώσουμε πως στο αρχικό δημοσίευμα οι φωτογραφίες είχαν περικοπεί ώστε να μην εμφανίζεται επακριβώς στο σημείο όπου βρισκόταν οι  Papaver somniferum, για ευνόητους λόγους. Οι φωτογραφίες όμως σε αυτό που διαβάζετε ήδη είναι οι αρχικές και είναι ξεκάθαρο και το σημείο αλλά και το θράσος εκείνου που φύτεψε τα ναρκωτικά στο πιο πολυσύχναστο πέρασμα του Ηρακλείου.


Εκείνο που δεν είναι ξεκάθαρο είναι γιατί να επιλέξει αυτό το σημείο αφού δύο φυτά Papaver somniferum θα μπορούσε εύκολα να τα καλλιεργήσει στην αυλή ή στο μπαλκόνι του ή σε άλλο δημόσιο αλλά περισσότερο προφυλαγμένο χώρο. Ήθελε μήπως να αποδείξει κάτι; Είχε υπερεκτιμήσει τις γνώσεις του και υποεκτιμήσει τις γνώσεις των άλλων περί τέτοιων φυτών;







Σελίδες