Μια λαϊκή ρίμα της Κρήτης με ιδιαίτερο νόημα για τη σημερινή ημέρα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 26 Μαΐου 2019

Μια λαϊκή ρίμα της Κρήτης με ιδιαίτερο νόημα για τη σημερινή ημέρα



Μια ενδιαφέρουσα λαογραφική  καταγραφή  μιας ρίμας με επίκαιρο περιεχόμενο έκανε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου στο Άνω και Κάτω Μαλάκι Ρεθύμνου, Μάρκος Βαγιωνάκης, από την ηλικιωμένη γιαγιά του Ελευθερία Μαθιουδάκη.

Με όλη τη σοφία που χαρακτήριζε τους παλιούς Κρητικούς και τα λόγια τους η 97χρονη σήμερα γυναίκα, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μαλάκι,  περιγράφει μέσα σε λίγους στίχους τη ζωή ενός ανθρώπου, το πώς λειτουργεί και πως εξελίσσεται.

«Το παιδί οντέ γεννάται, σαν τ’ οπωρικό λογάται.

Εις τα δέκα μεγαλώνει, και τον κόσμο καμαρώνει.

Στα είκοσι ’ναι γλεντιστής και καλός ξεφαντωτής.

Στα τριάντα αντρειωμένος και στο κόσμο ξακουσμένος.

Στα σαράντα ανθεί και δένει και το σπίτι ανασταίνει.

Στα πενήντα για βουλή, αν έχει κεφαλή καλή.

Στα εξήντα καμπουρώνει και ραβδιά αναμαζώνει.

Στα εβδομήντα γέρνεται και ορνιθοτυφλένεται.

Στα ογδόντα δε φελά, μονό το ψωμί χαλά.

Στα ενενήντα οι εδικοί ντου, ξεβαριούνται τη ζωή ντου.

Θεέ μου πάρε τον αυτόν, να μη φτάξει στα εκατόν».

Η αναφορά για την ηλικία των πενήντα και τη Βουλή έχει φυσικά ευρύτερο νόημα και υπονοεί κάθε είδους σημαντικό αξίωμα που αποκτά κανείς κι έχει να κάνει με τους πολίτες, το οποίο χρειάζεται, για να ασκηθεί σωστά, ωριμότητα και εμπειρία.

Βέβαια πλέον οι εποχές έχουν αλλάξει και τα στοιχεία αυτά μπορούν να τα διαθέτουν και νεώτεροι άνθρωποι ωστόσο είναι ενδεικτική η αντίληψη εκείνης της εποχής για κάτι τόσο σημαντικό όπως είναι η άσκηση εξουσίας και η κατοχή αξιωμάτων που λειτουργούν προς όφελος των πολιτών 



Σελίδες