Ο βυζαντινός ναός της Παναγίας στο Κεντροχώρι Ρεθύμνου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Ο βυζαντινός ναός της Παναγίας στο Κεντροχώρι Ρεθύμνου


Στο όμορφο Κεντροχώρι , στη ρίζα του βουνού Κέντρος στο Ρέθυμνο, βρίσκεται ο ναός της Παναγίας που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα.

Της Ελένης Βασιλάκη

Δυστυχώς από τον τοιχογραφικό του διάκοσμο, που πρέπει να ήταν πλούσιος και να κάλυπτε εξ ολοκλήρου το κλίτος που είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, έχουν σωθεί λιγοστές τοιχογραφίες στο βόρειο τοίχο.

Αρχικά ο ναός ήταν μονόκλιτος και μάλιστα είχε καταγραφεί κατά το πέρασμα του G. Gerola από την Κρήτη.  Στη συνέχεια σε άγνωστο χρόνο προστέθηκε ένα ακόμα κλίτος και αφιερώθηκε στον Άγιο Χαράλαμπο. Μάλιστα μέσα στο ναό υπάρχει και τμήμα του ιερού λειψάνου του.

Ξεχωριστό στοιχείο αποτελεί και η εικόνα της Κοιμήσεως που κοσμεί το τέμπλο, όπου βλέπουμε το Χριστό ενήλικα να κρατά στα χέρια του ένα βρέφος που ουσιαστικά αναπαριστά την ψυχή της Παναγίας.

Σε ότι αφορά τον τοιχογραφικό του διάκοσμο ξεχωρίζουν ελάχιστα οι μορφές του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Αντωνίου ενώ αποσπασματικά βλέπουμε άλλες παραστάσεις με έφιππους Αγίους και σκηνές από το θεομητορικό κύκλο.

Ο ναός έχει ανακαινισθεί κι αποτελεί για τους λιγότερους από 25 κατοίκους του χωριού και τον ιερέα του πατήρ Κωνσταντίνο Χασουράκη, σημείο αναφοράς και στολίδι, κι όχι άδικα.

 Βρίσκεται σε σημείο που ατενίζει στα βόρεια το περήφανο και πανέμορφο κάθε εποχή του χρόνου όρος Κέντρος ενώ από τα νότια αγκαλιάζει όλο το Κεντροχώρι

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος  σε οποιοδήποτε SITE, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)


















Σελίδες